Кламер БГ - Новини: Почина легендарният футболист Герд Мюлер

Почина легендарният футболист Герд Мюлер

Спорт

|
Нед, 15 Авг 2021г. 16:17ч.
Почина легендарният футболист Герд Мюлер

Почина легендарният футболист Герд Мюлер

На 75-годишна възраст почина легендата на германския и световния футбол Герд Мюлер, съобщиха от Байерн Мюнхен.

Мюлер има 68 гола в 62 мача за Бундестима, включително и победния гол срещу Нидерландия във финала на домашното Световното първенство през 1974 година, а за Байерн е вкарал невероятните 566 попадения в 607 двубоя във всички турнири.

Мюлер все още е голмайстор номер 1 в историята на Бундеслигата с 365 гола, като е бил стрелец номер едно на елита на Германия в седем различни сезона. "Днес светът на Байерн тъгува за Герд Мюлер, който почина в неделя сутринта на 75-годишна възраст. Той е една от най-големите легенди в цялата история на Байерн. Неговите постижения са ненадминати до днес и завинаги ще останат част от историята на клуба и германския футбол. Герд завинаги ще бъде в нашите сърца", заяви изпълнителният директор на баварците Оливер Кан, припомня БГНЕС.

Мюлер играе за Байерн от 1964 до 1979 година, като в този период печели титлата и купата на Германия по четири пъти, три пъти триумфира в Купата на европейските шампиони и по веднъж в Купата на носителите на купи и Интерконтиненталната купа. С Германия той става европейски шампион през 1972 година и световен шампион две години по-късно. През 1970 година той печели Златната топка.

През 2015 година стана ясно, че Герд Мюлер страда от деменция, а в края на миналата година съпругата му Уши Мюлер разкри, че той е почти неконтактен. "Той прекарва почти 24 часа на легло, рядко е буден. Прекрасно е, когато си отвори очите за малко. Понякога успява да каже „да“ или „не“ с очите си. Той е спокоен, мирен, не мисля, че страда и бавно се насочва към отвъдното в съня си“, сподели навръх 75-ия рожден ден през ноември 2020 съпругата му.

mediapool.bg