Кламер БГ - Новини: Почина кралят на футбола Пеле

Почина кралят на футбола Пеле

Спорт

|
Четв, 29 Дек 2022г. 22:07ч.
Почина кралят на футбола Пеле

Сн. ЕПА/БГНЕС

Бразилската футболна легенда Пеле почина на 82-годишна възраст, потвърди агентът на бившия футболист.

Трикратният световен шампион бе повече от месец в болница "Албърт Айнщайн" в Сао Пауло, след като състоянието му рязко се влоши при лечението му на рак на дебелото черво.

В последните дни той си взе сбогом с членовете на семейството си, които бяха неизменно до него в болницата.

Пеле, чието име е Едсон Арантес до Насименто, отбеляза световен рекорд от 1281 гола и е единственият играч, който някога е печелил Световната купа три пъти - през 1958, 1962 и 1970 година.

Той държи и рекорда за най-много голове с фланелката на Бразилия - 77 попадения в 92 срещи.

Признат е за най-добър футболист на ХХ век и е идол на поколения привърженици.

Той е роден на 23 октомври 1940 година в малкото градче Трес Корашоес. Пеле започва да играе футбол заради баща си, който самият е полупрофесионален играч, който прекъсва обещаващата си кариера заради контузия на коляното.

Произходът на прякора му Пеле е обвит в мистерия. Той често е играл като вратар в мачовете по време на детството си, като децата са започнали да му викат Биле на името на местен вратар, а във времето този прякор се е превърнал в Пеле.

Пеле се присъединява към отбора на Сантос на 15-годишна възраст и печели всички почести в бразилския футбол, както и две Копа Либертадорес.

Пеле се отказва от активна футболна дейност през 1974 г., но след това приема предложение през следващата година да играе в новосъздадената Северноамериканска футболна лига за удивителната тогава сума от около 1 милион долара на година.

На терена Пеле изведе Ню Йорк Космос до шампионата на лигата през 1977 г. и привлече милиони фенове към футбола.

След края на футболната си кариера Пеле минава и през политиката, като в периода 1 януари 1995 – 30 април 1998 г. е първи министър на спорта на Бразилия.

mediapool.bg