Кламер БГ - Новини: Почина композиторът Анджело Бадаламенти

Почина композиторът Анджело Бадаламенти

Общество

|
Вт, 13 Дек 2022г. 13:27ч.
Почина композиторът Анджело Бадаламенти

Почина композиторът Анджело Бадаламенти

Американският композитор Анджело Бадаламенти, известен със своята ярка филмова музика, почина на 85-годишна възраст.

Той е починал в неделя от естествена смърт, заобиколен от семейството си в дома си в Ню Джърси, съобщи неговата племенница пред Hollywood Reporter.

Бадаламенти е известен с музиката си към няколко култови филма на режисьора Дейвид Линч като сериала "Туин Пийкс", трилърите "Мълхоланд драйв" и "Синьо кадифе" и др.

Роден в Бруклин, Ню Йорк, Бадаламенти получава музикално образование и работи пет години като учител по музика в "Дайкър Хайтс".

Същевременно прекарва лятото като пианист на представления, пише песни и е оркестрант за много популярни изпълнители.

Партньорството на Бадаламенти с Линч започва от филма "Синьо кадифе", където той е нает първоначално за вокален педагог на филмовата звезда Изабела Роселини. Линч иска от Бадаламенти да напише мелодия, "която се носи като приливите и отливите на океана". "Накарайте я да събира пространство и време, безвременна и безкрайна“. Бадаламенти пише музиката към филма и създава песента "Mysteries of Love“ и дори се появява на екрана в сцената в пиано бара. Това е началото на едно трайно приятелство и партньорство в киното с Линч.

Бадаламенти получава награда "Грами" за темата си към новаторския телевизионен сериал "Туин Пийкс". През годините има номинации за "Златен глобус", "Еми", "Сезар" , БАФТА.

Бадаламенти си е сътрудничил и с едни от най-емблематичните артисти на нашето време като Дейвид Боуи, Пол Маккартни, Майкъл Джексън, Нанси Уилсън, Нина Симон, Долорес О'Риърдън (The Cranberries), Лайза Минели и др.

mediapool.bg