Кламер БГ - Новини: Почина знаковият за България бивш еврокомисар Франко Фратини

Почина знаковият за България бивш еврокомисар Франко Фратини

Свят

|
Нед, 25 Дек 2022г. 14:06ч.
Почина знаковият за България бивш еврокомисар Франко Фратини

Почина знаковият за България бивш еврокомисар Франко Фратини

На 65 години почина бившият италиански еврокомисар Франко Фратини, който имаше важна роля за приемането на България в ЕС. Италианските медии съобщават, че Фратини е боледувал от онкологично заболяване. От януари 2022 г. той беше председател на Държавния съвет на Италия.

Фратини бе еврокомисар по правосъдието, когато България стана член на ЕС, а самият Фратини активно подкрепяше приемането на страната, въпреки проблемите с организираната престъпност и корупцията.

През 2009 г. получи орден "Стара планина" първа степен от президента Георги Първанов за изключително големи заслуги в процеса на присъединяване на България към ЕС.

Фратини е министър на външните работи на Италия от 2002 г. до 2004 г., както и от 2008 г. до 2011 г. Това се случи по време на управлението на тогавашния премиер Силвио Берлускони.

От 2004 г. до 2008 г. Фратини е заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар по въпросите на правосъдието, свободата и сигурността.

През 2013 година той прие ролята на съветник в процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС, като отказа да получава пари срещу това. Той бе личен съветник на тогавашния първи вицепремиер Александър Вучич, който след това бе избран за президент на страната.

mediapool.bg