Кламер БГ - Новини: Почина енергийният експерт проф. Атанас Тасев

Почина енергийният експерт проф. Атанас Тасев

България

|
Ср, 09 Дек 2020г. 14:28ч.
Почина енергийният експерт проф. Атанас Тасев

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е починал тази нощ в болница след усложнения от Covid-19, съобщиха от Българския енергиен и минен форум в сряда.

Професор по кибернетика и информатика, той бе сред водещите енергийни експерти в страната, търсен често от правителствени организации, частни компании и медии за консултации и анализи в сектора и за проекти като АЕЦ "Белене", трите въглищни централи. Често е коментирал диверсификацията на енергийните доставки и други.

В енергийните среди беше известен с чувството си за хумор и с това, че винаги при участие в конференции и дискусии правеше интересни аналогии, използваше каламбури и винаги отставяше темата отворена за други коментари.

"Отиде си един достоен човек и уважаван експерт, който със знанията и опита си допринесе много за развитието на енергетиката у нас", изказа съболезнованията си премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. "Със своя професионализъм професор Тасев остави следи в реализацията на енергийните проекти у нас в сферата на природния газ и на електроенергетиката. Поклон пред паметта му", заявява Борисов.

От Комисията за енергийно и водно регулиране отбелязаха в съболезнователен адрес, че "в лицето на проф. Атанас Тасев енергийната общност губи една значима фигура, която със своя дългогодишен опит и експертиза има важен принос за процесите на трансформация на българската енергетика и за постигане на енергийната независимост на нашата страна".

"Със своите авторитетни анализи в специализирани издания и национални медии проф. Тасев подкрепяше активно усилията на КЕВР за последователно прилагане на европейските принципи на регулация в енергийния отрасъл, с цел постигане на неговата модернизация, ефективност и ускорено приобщаване към европейските енергийни пазари. С неговата кончина българският регулатор губи един съмишленик с честен, безпристрастен и глобален поглед върху процесите в сектора", допълват от регулатора.

Атанас Тасев е роден на 26 октомври 1945 г. в Свиленград. Завършил е "Автоматика и телемеханика" в Киевския политехнически институт.

Беше член на междуведомствения консултативен съвет към Министерския съвет за строежа на АЕЦ "Белене" и в групата за управление на проекта, чийто твърд защитник беше.

Беше главен експерт в Комисията по енергетика в 40-то и 42-то Народно събрание, както и общински съветник от НДСВ в Столичния общински съвет. Обявен е за "Почетен гражданин" на София.

mediapool.bg