Кламер БГ - Новини: Почина Силва Зурлева

Почина Силва Зурлева

България

|
Ср, 01 Ян 2020г. 22:31ч.
Почина Силва Зурлева

Журналистка Силва Зурлева е починала в дома си в село Ковачевица.

Сигнал е подаден около в 9:50 часа тази сутрин.Според него Зурлева се е строполила по стълбите на старинната къща и издъхнала. От полицията са уточнили, че става дума за нещастен случай, а не за насилие.

Зурлева дълги години бе в управлението на Нова телевизия и работеше за утвърждаването ѝ като една от двете най-гледани телевизии. Тя бе във висшия мениджмънт на медията от 1999 година до май 2019-та. Зурлева бе отстранена по-малко от месец, след като телевизията стана собственост на братя Домусчиеви.

Тя беше председател на Фондацията "Национален съвет по журналистическа етика" и полагаше усилия в борбата за морал в журналистиката.

Завършва е СУ "Климент Охридски" със специалност българска филология и новогръцки език и литература. Работила е като редактор последователно в БНТ и София прес, става кореспондент на гръцки вестници и списания.

През 1992 година започва дейност в консултантския бизнес – чужди инвестиции и приватизационни сделки. Работи по проектите на Делта, Никас, Гудис, Кока-Кола, Плевенски цимент и др. Нейно е рекламното послание "Делта – връх на сладоледа". Първо в София, а после и в други градове.

Зурлева отдаваше сили да налага журналистическа етика и морал в най-трудните години

"Безспорен професионалист, талантлив, умен и почтен човек, Силва Зурлева отдаваше сили да се налагат принципите на журналистическата етика и морал в най-трудните години, когато тези принципи бяха подменяни от слугинска и поръчкова журналистика. Неслучайно тя беше отстранена от телевизията, на която отдаде професионалния си живот", заявиха в съболезнователен адрес от Съюза на издателите в България.

Българската журналистика загуби голям човек и професионалист

"Обществото ни и българската журналистика загубиха голям човек и професионалист със значим принос за развитието на телевизията в България", посочва президентът Румен Радев, който изрази съболезнования на семейството и близките на Силва Зурлева.

По думите му близо двадесет години от професионалния си път Силва Зурлева е посветила на управлението и утвърждаването на Нова телевизия като една от най-големите и авторитетни български медии и е дала път на много млади журналисти да утвърдят имената си в професията.

Светла следа оставя и ангажираността на Силва Зурлева с общественозначими каузи като "Българската Коледа", която всяка година дава своя принос за здравето и лечението на хиляди български деца, отбелязва още президентът Румен Радев.

"Бог да прости Силва Зурлева! Съболезнования на семейството и на близките ѝ", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

mediapool.bg