Кламер БГ - Новини: Почина Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос (видео)

Почина Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос (видео)

Свят

|
Пет, 11 Окт 2019г. 19:26ч.
Почина Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос (видео)

Алексей Леонов – съветският космонавт, който бе първият човек, излязъл в открития космос, почина в Москва на 86-годишна възраст. Леонов попада в състава на първия отряд космонавти през 1960 г., но едва пет години по-късно извършва първия си полет с космическия кораб "Восход 2".

Това се случва на 18 март 1965 г., заедно с Павел Беляев, който е втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на човечеството излизане в открития космос, което е с продължителност 12 минути и 9 секунди. Възниква обаче извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане.

По-късно Леонов разказва, че не е докладвал за това на командния пункт на Земята.

Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. "Восход 2" се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм.

През юли 1975 г. Леонов участва и в първия съвместен полет между съветски и американски космически кораби "Союз-Аполо".

Проблемите с връщането на Леонов в шлюзовата камера са описани в документален филм на NASA по повод 50-годишнината от излизането на човек в открития космос.

mediapool.bg