Кламер БГ - Новини: Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон в България

Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон в България

България

|
Нед, 02 Ян 2022г. 16:07ч.
Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон в България

Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон в България

В България вече са потвърдени 12 случая на щама Омикрон, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг.

От заразените 9 са мъже, 3 са жени. "Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ", посочи Кунчев.

Той добави, че сред заразените има ваксинирани и с трите вида ваксини – "Янсен", "Пфайзер" и "Модерна". Ното един от тях обаче не е имал бустерна доза.

Само един от заразените е пътувал в чужбина. "Трудно намерихме контактните лица, защото са празници, но колегите от РЗИ положиха максимални усилия", каза още Кунчев.

Кунчев добави, че 11 от случаите са от София, а един от тях е от Софийска област. По думите му всички заразени са добре и го карат леко. "За щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция”, посочи той.

"Показателно е, че нито един от тях няма необходимост от хоспитализация, което значи, че клиничното протичане е по-леко, но можем да очакваме както във Великобритания, например, удвояване на случаите да става на всеки 2-3 дни, което значи, че ще засегне много хора. Здравната система ще бъде пак ангажирана много, но може да се стигне до ситуация, в която предприятия с непрекъсваем режим на работа ще имат 10-15-20% заболели работници в болници, и това да затрудни работата на предприятията", предупреди още доц. Кунчев.

По думите му последните секвенирани проби са общо 275, които са събрани от 41 лечебни заведения от цялата страна. Положителните за "Омикрон" са 4,4% от всички секвенирани.

Една от характеристиките на Омикрон е бързото заразяване, второто - надяваме се да се потвърди и в България - по-лекото протичане, така че може да очакваме засягане на по-голям брой хора, добави той.

В следващите дни ще бъдат обсъдено евентуално налагане на нови противоепидемични мерки в страната. Ще се направи и още един преглед на мерките, за да може да сме в синхрон с останалите колеги от ЕС, допълни главният инспектор.

"Двете неща, които са най-важни, са вече изпълнени: за групата с най-високорисковото развитие на усложнения - хората над 65 години, има решение на МС за мотивирането им при ваксинация; и другото - съкратихме интервала за бустерната доза. Не че може да се правят генерални изводи за тези нови 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза, затова продължаваме да считаме, че пълната имунизация плюс бустер доза осигуряват най-доброто ниво на защита, без, разбира се, да е 100 процентово", посочи Кунчев.

mediapool.bg