Кламер БГ - Новини: "Посолството е почти празно". Москва изгони македонски дипломат, но не се знае кой

"Посолството е почти празно". Москва изгони македонски дипломат, но не се знае кой

Свят

|
Четв, 10 Юни 2021г. 16:01ч.
"Посолството е почти празно". Москва изгони македонски дипломат, но не се знае кой

Русия изгони от страната служител на посолството на Република Северна Македония (РСМ) като ответна мярка за изгонването на руски дипломат от Скопие, съобщиха информационните агенции.

Изпълняващата длъжността посланик на Република Северна Македония (РСМ) Оливера Чаушевска-Димовска е била извикана в руското дипломатическо ведомство, където й е казано, че един от служителите в посолството е обявен за персона нон грата, съобщи скопският вестник "Независен", цитиран от "Фокус".

Посолството на Македония в Москва е почти празно, така че не е ясно кой дипломат експулсира Русия.

Македония изобщо няма посланик в Москва и тази ситуация продължава от 2019 г., когато последният посланик Гоце Караджанов се върна в Скопие.

Ненад Колев беше назначен за бъдещ посланик на РС Македония в Москва. Kъм момента на назначаването му той бе посланик на РСМ в Австрия.

Той не бърза да напуска Виена, въпреки че има агреман да служи в друга страна.

По-късно от македонското министерството на външните работи коментираха, че експулсирането на македонски дипломат от Москва е неоснователен ход.

"Става въпрос за политическо отмъщение, което ще се отрази негативно на отношенията между двете страни", посочиха от министерството, цитирани от скопската електронна медия "24 Инфо“.

Миналия месец Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата. Все още обаче няма яснота защо Скопие предприе подобна мярка.

Тогава президентът Стево Пендаровски каза, че "от това, което видях, случаят е документиран от компетентните институции и не става дума за импровизация".

Засега остава неясно дали поредният случай на изгонване на дипломат от руското посолство е свързан с шпионските скандали с участие на Москва, които разтърсиха няколко европейски държави, включително и България.

mediapool.bg