Кламер БГ - Новини: Зеленски отиде на фронтовата линия край Харков. Награди украински войници (обновяваща се)

Зеленски отиде на фронтовата линия край Харков. Награди украински войници (обновяваща се)

Война в Украйна

|
Нед, 29 Май 2022г. 19:20ч.
Зеленски отиде на фронтовата линия край Харков. Награди украински войници (обновяваща се)

Зеленски отиде на фронтовата линия край Харков. Награди украински войници (обновяваща се)

Изненадващо в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски посети фронтовата линия край Харков и награди бранещите града украински войни, предаде президентският офис. В североизточния град се наблюдават едни от най-тежките сражения, откакто Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

"Искам да благодаря на всеки един от вас за вашата служба. Вие рискувате живота си за всички нас и нашата държава", каза президентът на войските.

"2229 са разрушените къщи в Харков и в областта. Ние ще ги възстановим, ще ги изградим наново и ще върнем отново живота. В Харков и във всички други градове и села, където злото дойде", написа в "Телеграм" Зеленски. Към това послание той постна и видео от визитата си.

Кадрите показват още президентът да инспектира разрушенията в града и унищожените превозни средства покрай пътя. Той носи бронирана жилетка и е придружаван от сътрудници и въоръжени военни.

"В тази война окупаторите се опитват да постигнат какъвто и да е резултат. Но те трябва да са разбрали отдавна, че ние ще защитаваме нашата земя докрай. Те нямат никакъв шанс. Ние ще борим и ще спечелим", заяви Зеленски.

На кадрите се вижда и как президентът награждава с медали украински военни, предаде ДПА.

Сн. Telegram

"Чувствам безкрайна гордост заради нашите защитници. Всеки ден те рискуват живота си и се борят за свободата на Украйна", каза той.

Зеленски е получил днес и информация от военните командири за ситуацията на фронта, а после е разговарял с губернатора на Харковска област Олег Синегубов за щетите, нанесени на граждански обекти в района.

Сн. Telegram

Според Синегубов разрушените къщи в Харков и прилежащата му област са над 2000. В Харковска област Русия продължава да контролира 31 процента от територията. Синегубов каза, че украинската контраофанзива през април и май е позволила Украйна да си върне 5 процента от територия.

По-рано бе съобщено, че в родния град на президента Кривой рог руските сили унищожиха голям арсенал на украинската армия на територията на едно от предприятията в града.

Посланикът на Москва в Лондон: Русия няма да използва ядрени оръжия

По-рано стана ясно, че руският посланик във Великобритания Андрей Келин заяви в интервю за Би Би Си, че не вярва страната му да използва тактически ядрени оръжия във войната в Украйна.

В разпространена извадка от интервюто, което ще бъде излъчено днес в 11 часа българско време по Би Би Си, Андрей Келин казва, че според руските военни правила подобни оръжия не се използват в конфликт като този, предаде БНР.

"Русия има много строги разпоредби за използването на ядрени оръжия, това може да стане само, когато е застрашено съществуването на страната", изтъкна посланикът.

В доста напрегнатото интервю Андрей Келин отрича, че руските войски обстрелват цивилни граждани и заявява, че обвиненията във военни престъпления в Буча са "изфабрикувани".

Притиснат от водещия Клайв Майри, че има доказателства за извършените престъпления в Буча, посланикът отново посочи, че според Русия всичко е било "инсценирано", за да се прекъснат преговорите.

Би Би Си припомня, че същата версия на събитята е била изложени и по-рано то външния министър Сергей Лавров, който каза, че "инсценировката" е направена след напускането на руските войски.

Западът обаче твърди, че сателитни снимки показват, че трупове е имало по улиците на Буча две седмици преди руснаците на напуснат града.

Цивилни в Източна Украйна вече седмица не са излизали от убежищата заради интензивния руски обстрел

Докато руските сили продължават офанзивата си за завладяване на източните украински градове Северодонецк и Лисичанск, цивилни, които са успели да избягат, разказват, че интензивният обстрел през последната седмица не им е позволил да излизат дори за малко от бомбоубежищата в мазета, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки нападенията, някои са се добрали до малкия град Покровск, на 130 километра в южна посока и вчера са се качили на евакуационен влак, който да ги отведе на запад, далеч от сраженията.

Боевете се развихрят в около Лисичанск и съседния Северодонецк – последните два големи града под украински контрол в Луганска област. Луганска и Донецка област в Южна Украйна съставляват Донбас - източният промишлен център на Украйна, фокус на сегашната руска офанзива.

Подкрепяните от Москва сепаратисти от 8 години контролират части от Донбас и сега руските сили се опитват да превземат поне целия Донбас, посочва АП.

74-годишната Оксана, която се страхува да каже фамилното си име, разказва, че в петък е била евакуирана от Лисичанск от екип чуждестранни доброволци заедно с 86-годишния си съпруг. Тя каза, че в града все още има останали хора, сред които и малки деца.

Седнала в евакуационния влак, възрастната жена избухва в сълзи, защото „отивам някъде, но не зная къде“. „Сега съм просякиня, лишена от щастие. Трябва да моля за милостиня. По-добре ще е да ме убият“, казва Оксана. Тя е работила 36 години като счетоводителка и мисълта, че сега трябва да разчита на други хора й е непоносима.

„Да не дава Господ някой друг да преживее това. Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад“, недоумява възрастната украинка.

Литовци се обединяват, за да купят военен дрон за Украйна

Стотици обикновени литовци се обединяват, за да закупят военен дрон за Украйна и така да й помогнат срещу Русия, предаде Ройтерс.

Около 4.4 милиона евро са събрани само за три дни, а са нужни 5 милиона евро, според литовската интернет медия "Лайсвес Ти Ви", която е подела инициативата.

Дронът се показа като ефикасно военно средство срещу руските сили и техните съюзници в конфликти в Сирия и Либия и закупуването му ще бъде организирано от литовското министерство на отбраната, което заяви пред Ройтерс, че планира да подпише писмо, в което заявява намерение да купи военен дрон от Турция идната седмица, посочва Ройтерс.

Украйна купи над 20 въоръжени дрона "Байрактар ТВ2" от турската компания "Байкар" в последните години и на 27 януари поръча още 16. Партидата бе доставена в началото на март.

Сега за първи път в съвременната история обикновени хора събират пари, за да купят нещо като например дрона "Байрактар", подчерта украинският посланик в Литва Бешта Петро и определи тази стъпка като невероятна и безпрецедентна.

Патриарх Кирил увери, че разбира решението на Украинската църква да скъса отношения с Русия

Руският патриарх Кирил увери днес, че разбира решението на Украинската православна църква, която по-рано през седмицата обяви, че скъсва отношенията с Русия заради руската офанзива в Украйна, предаде Франс прес.

"Ние изцяло разбираме настоящите страдания на Украинската православна църква, ние разбираме, че негово преосвещенство, митрополит Онуфрий (предстоятел на тази църква) и неговия епископат е трябвало да действат по един възможно най-мъдър начин, за да не се усложни животът на техния вярващ народ", заяви патриарх Кирил по време на литургия днес в московската катедрала "Христос Спасител".

Патриарх на Москва и на цяла Русия, Кирил обаче каза, че се моли всякакво временно препятствие да не разруши духовното единство на руския и украинския народ.

Московският клон на Украинската православна църква обяви в петък, че къса отношения с Русия заради руската офанзива в Украйна, обявявайки своята пълна независимост от руските духовни власти. Това бе възприето като историческа инициатива, отбелязва Франс прес.

Говорителят на Украинската православна църква в отговор на въпрос на Франс пред уточни, че съветът на църквата е настоял за пълно отхвърляне на позицията на патриарх Кирил, който на няколко пъти изрази подкрепата си за руската военна операция в Украйна.

Офанзивата, подета от Владимир Путин и подкрепата на Кирил за тази операция, поставиха Украинската православна църква, все още свързана с Москва, във все по-нетърпима ситуация. Стотици нейни свещеници подписаха неотдавна отворено писмо, в което призоваха Кирил да бъде съден от религиозен съд заради неговите позиции относно конфликта.

Инициативата на Украинската православна църква е

втората православна схизма в Украйна в последните години. Част от Украинската православна църква, представяна от патриархата в Киев, вече скъса отношения с Москва през 2019 г. заради ролята на Кремъл в страната и се врече във вярност на вселенския патриарх Вартоломей, базиран в Истанбул.

mediapool.bg