Кламер БГ - Новини: Поръчката за наем на медицински хеликоптер без кандидат. Пускат я отново с облекчени изисквания

Поръчката за наем на медицински хеликоптер без кандидат. Пускат я отново с облекчени изисквания

България

|
Ср, 07 Дек 2022г. 13:19ч.
Поръчката за наем на медицински хеликоптер без кандидат. Пускат я отново с облекчени изисквания

Поръчката за наем на медицински хеликоптер без кандидат. Пускат я отново с облекчени изисквания

Прекратена е и обществената поръчка за т.нар. "сух лизинг" на медицински хеликоптер , която държавното дружество "България хели мед сървиз" обяви за да наеме машина, с която да бъде лицензирано като оператор за медицински транспорт.

Обществената поръчка за сух лизинг (наем) на хеликоптер беше обявена на 14 октомври, но до 5 декември, когато изтече крайният срок за подаване на оферти, не е била подадена нито една. Поръчката беше на стойност 1 756 004 евро без ДДС. Освен доставката на превозното средство под наем за една година, тя включваше още техническо обслужване, обучения на летателния състав и на инструктор за работа с медицинското оборудване при HEMS операции, както и тренировки на място за пилоти, ако е необходимо, и застраховка.

Преди ден – на 6 декември – директорът на "България хели мед сървиз" Георги Гвоздейков е подписал решение за прекратяване на поръчката.

Пред Mediapool Гвоздейков обясни, че поръчката ще бъде обявена наново следващата седмица и по принцип има интерес към нея, но за доставката на малко по-стар хеликоптер отколкото първоначално е заложено.

"Нямаше подадени оферти, но имаше отправени запитвания към нас от потенциални оператори, които искат да участват. Бяхме ограничили в какво състояние да е хеликоптера, до дни и часове, за да защитим максимално интереса на българските граждани, тъй като харчим обществен ресурс. Ние бяхме длъжни да заложим, че искаме по-ново поколение хеликоптер. Появиха се участници, които разполагат с хеликоптер, но е на повече години и часове", обясни Гвоздейков.

Той каза, че по принцип наемането на хеликоптер на лизинг не е лесна задача, тъй като фирмите, които отдават, се целят в по-дълги срокове, за да имат изгода. "Ние, от своя страна, нямаме възможност да го вземем за 5 години. Искахме да го вземем за 1 плюс 1 година, т.е. за две години максимум", обясни Гвоздейков. Сега условието на поръчката ще бъде освободено от заложените рестрикции и от дружеството очакват повече кандидати в поръчката.

Гвоздейков допълни, че прекратяването на първата поръчка е можело да бъде избегнато, ако възраженията от фирмите са били подадени в първите 14 дни след публикуването й, така че условията да се редактират. Това, обаче, не се е случило и затова се налага да има нова поръчка.

Срокът за подаване на оферти по нея ще бъде 30 дни след обявяването й.

Гвоздейков коментира, че това са технически въпроси и не разбира защо темата се драматизира.

Прекратяването на тази обществена поръчка идва само 10 дни след като миналата седмица се разбра, че и поръчката на Министерството на здравеопазването за покупката на 6 хеликоптера за нуждите на въздушната спешна помощ (HEMS) също е прекратена. Причината: единственият участник – италианската компания "Леонардо" беше предложила по-висока от заложената от държавата максимална стойност. Сега работна група в МЗ мисли как да спасява положението с покупката на хеликоптери.

Въпреки призивите да не се "драматизира" прекратяването на двете поръчки забавя процеса по придобиването на хеликоптери и лицензирането на авиационния оператор спрямо първоначално предвидените срокове. Проектът за изграждането на спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) е предвидено да се финансира с парите по Плана за възстановяване и устойчивост и по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, като от Министерството на здравеопазването уверяват, че засега финансирането му не е подложено на риск.

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

mediapool.bg