Кламер БГ - Новини: Португалският премиер Антониу Коща - един прагматичен социалист

Португалският премиер Антониу Коща - един прагматичен социалист

Европа

|
Ср, 26 Ян 2022г. 16:33ч.
Португалският премиер Антониу Коща - един прагматичен социалист

Антониу Коща

Португалският премиер Антониу Коща, фаворит на насрочените в неделя парламентарни избори, е прагматичен социалист, стигнал до властта благодарение на радикалната левица, но винаги имал амбицията да управлява сам.

60-годишният адвокат от индийски произход, закръглен, белокос и с очила, се надява да увеличи мнозинството си, като скъса с бившите си съюзници.

Но бившият кмет на Лисабон дойде на власт през 2015 г. именно благодарение на нечуваното споразумение с радикалната левица и комуниститеЕ след избори, които загуби!

Съюзът се показа по-стабилен от очакването и любителят на храната, киното и фадото изкара докрай първия си четиригодишен мандат.

Възползвайки се от благоприятната конюнктура, за да отпусне мерките за икономии, въведени от десницата в замяна на международен спасителен план, сключен през 2011 г., Коща продължи едновременно с това да заздравява обществените финанси и обяви първия бюджетен излишък в новата история на Португалия.

След това той спечели парламентарните избори през октомври 2019 г., но не пожела да поднови споразуменията с поддръжниците си от радикалната левица, които в крайна сметка го изоставиха след провала на преговорите за бюджета за 2022 година.

Опит и амбиции

Макар че заяви ясно, че незабавно ще подаде оставка в случай на провал, той беше по-уклончив по отношение на коалиционната си политика, ако спечели, без да има мнозинство, както предсказват проучванията.

"Антониу Коща е политик с голям опит и амбиция. В някои отношения това е плюс, в други може да се приемат за недостатък", коментира политологът Жозе Сантана Перейра от Лисабонския университет.

"Всички знаят, че съм човек на диалога и компромиса", твърди Коща, но зад кулисите го описват по-скоро като упорит и вземащ решения самостоятелно.

Бившите му съюзници не крият недоверието си и някои дори го смятат за "препятствие" пред нов съюз на левицата.

Президентът консерватор Марселу Ребелу де Соуза, негов бивш преподавател в правния факултет на Лисабон, веднъж се подигра с "хроничния и леко вбесяващ оптимизъм" на премиера. Нападка, на която Коща отвърна, че "оптимизмът му е войнстващ".

Упорит по природа, този привърженик на футболния клуб Бенфика, женен за учителка и баща на две деца, е изградил кариерата си със същото търпение, което показва, когато реди пъзели - любимото му занимание.

Голямо семейство от Гоа

Роден на 17 юли 1961 г. в Лисабон, Антониу Коща е израснал в интелектуалните среди на родителите си - журналистката Мария Антония Паля, социалистка, и писателят комунист Орланду да Коща, родом от голямо семейство от Гоа, бившата португалска колония в Индия.

От 14-годишна възраст "Бабуш" ("дете" на конкани, езика, който се говори в Гоа), който твърди, че е страдал от развода на родителите си, но не и от цвета на кожата си, влиза в младежката организация на социалистическата партия. С диплома по право и политически науки в джоба, през 1988 г. той става адвокат.

На 34 години е назначен за държавен секретар по парламентарните въпроси - ключов пост в правителството на малцинството на Антониу Гутериш, сегашния генерален секретар на ООН. По-късно Коща става негов министър на правосъдието.

След като преминава за кратко през Европейския парламент, през 2005 г. той се връща в португалското управление като вътрешен министър, но след две години напуска правителството, за да отиде в лисабонското кметство, където прави първите си стъпки начело на съюз на левицата.

Този пост му позволява и да се дистанцира от бившия премиер Жозе Сократиш, свален от власт през 2011 г., а след това обвинен в корупция през 2014 г., два месеца след избирането на Коща начело на Социалистическата партия.

По БТА

mediapool.bg