Кламер БГ - Новини: Пореден взрив. Ще търси ли още 10 години държавата руска връзка?

Пореден взрив. Ще търси ли още 10 години държавата руска връзка?

Анализи и Коментари

|
Пон, 01 Авг 2022г. 10:29ч.
Пореден взрив. Ще търси ли още 10 години държавата руска връзка?

Сн. БГНЕС

Поредният взрив в завод на оръжейния търговец Емилия Гебрев отново повдигна въпроса с неспособността на държавата да гарантира сигурността на ключови обекти за националната сигурност и да провежда качествено разследване.

Взривовете в склада на “Емко“ край Карнобат стават повече от 10 години след подобен случай в друг обект на фирмата край Ловнидол, за който през миналата година прокуратурата обяви, че вероятно е бил извършен от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

От “Емко“ тогава коментираха, че “зад привидната неспособност на българските власти да разкрият терористичната дейност на руското ГРУ у нас стоят по-дълбоки причини, а именно техните връзки и зависимости от Кремъл“. От фирмата обясниха, че при разчистването на района е открито взривно устройство с пластичен взрив и детонатор. На базата на комплексна експертиза прокуратурата в Севлиево достига до извода, че взривът е умишлено предизвикан. С постановление на вишестоящата прокуратура това заключение е отменено, а делото спряно.

Сега от “Емко“ са категорични, че пак има човешка намеса, за да се стигне до взривове.

“Дай Боже – да започне и някакво разследване, което да не бъде, както в предишния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, независимо от чуждата помощ, оказана на нашите разследващи”, надява се Гебрев.

До момента обаче прокуратурата не е показала ефективност по отношение на взривовете във военни заводи, които периодично се случват у нас.

Миналата година прокуратура внезапно обяви, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Две от експлозиите са избухнали през 2015 г. във ВМЗ "Сопот" и по една през 2011 г. (Ловнидол) и 2020 г. (Мъглиж)

Година по-късно няма ново публично обявено развитие по тези казуси. В понеделник Гебрев отново повдигна въпроса защо прокуратурата мълчи, още повече че е получила чужда помощ.

В момента сигурността на подобни обекти е от още по-голямо значение на фона на руската военна инвазия срещу Украйна и миналото на Гебрев, срещу когото през 2015 година бе извършен опит за отравяне.

Казусът е символен за работата на прокуратурата. След години мълчание и едва след като самият той обяви, че вероятно е бил отровен с вещество, подобно на "Новичок", бе съобщено за трима обвиняеми от ГРУ. Впоследствие бяха разпространени и редица доказателства, от които става ясно, че прокуратурата е била наясно с целия случай.

Поредните взривове могат да се дължат на различни причини и не трябва да се допускат спекулации, като ключово е поведението на разследващите.

“Цялата българска въоръжена индустрия, както и фирмите на г-н Гебрев, участват индиректно в подкрепа на Украйна във войната и ще бъде много нелогично, ако това (б.р. взривовете) са чиста случайност. По-скоро това е предупредителен сигнал… Очевидно с превозно средство е доставен човекът, който е нарушил периметъра. Най-логично е това да е представител на Руската федерация, но е възможно да е някой, който в България има проблем с г-н Гебрев“, коментира Христо Грозев от разследващия сайт “ Bellingcat“, който е един от най-достоверните източници за работата на руските тайни служби.

Всички подобни въпроси трябва да намерят отговор бързо, а не след 10 години, за да може България да защити интересите си и да покаже, че е партньор в ЕС и НАТО, на който може да му се име доверие.

mediapool.bg