Кламер БГ - Новини: Полша ще се опита да помогне за поддръжката на българските МиГ-ове

Полша ще се опита да помогне за поддръжката на българските МиГ-ове

България

|
Вт, 22 Март 2022г. 13:32ч.
Полша ще се опита да помогне за поддръжката на българските МиГ-ове

МиГ 29, сн. БГНЕС

Експертни полски екипи ще окажат незабавно съдействие на България за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. За това са се договорили президентите на двете държави Румен Радев и Андрей Дуда, които се срещнаха в София.

"Водим този разговор от посещението ми в Полша, благодаря за готовността на президента Дуда незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и ВВС", каза президентът.

България разчита само на съветските машини, за да охранява въздушното си пространство. Бъдещето има става все по-неясно, след като отпаднаха опциите Русия, Беларус и Украйна за поддръжката им. Полша също разполага с МиГ-ове, но Русия отново осигурява ремонтни комплекти. През 2015 година тогавашният военен министър Николай Ненчев се опита да заобиколи руснаците и сключи ограничен договор с Полша, заради който прокуратурата му повдигна обвинение.

"Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г.", обясни държавният глава.

Той коментира, че ако България не предприеме спешни мерки, рискува да "загроби 110-годишната ни военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти".

"Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения. И не на последно място – да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва", добави Радев.

България разполага с 14 изтребители МиГ- 29, от които летят по-малко от половината. Ако не се намери вариант за поддръжката им, което е много вероятно, България няма да има друга възможност освен да разчита на съюзниците.

По-рано този месец той президентът и главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев поиска да се предприемат "неотложни мерки" за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

През последните седмици охраната на въздушното ни пространство се подпомага от четири испански "Eurofighter". През април в България ще дойдат и три нидерландски F – 35, като броят на машините може да достигне 8.

В същото време заради пандемията стана ясно, че купените и авансово платени F-16 ще закъснеят.

На преден план излиза и въпросът кога ще бъдат закупени още 8 машини, каквито са българските планове.

Едва тогава могат да бъдат свалени от въоръжение всички МиГ-ове.

Един от вариантите в България да бъдат разположени F-16, но към момента няма достатъчно обучени български пилоти за тях.

mediapool.bg