Кламер БГ - Новини: Полша поиска репарации от Германия заради думи на германския президент за "Северен поток"

Полша поиска репарации от Германия заради думи на германския президент за "Северен поток"

Европа

|
Пет, 12 Фев 2021г. 15:58ч.
Полша поиска репарации от Германия заради думи на германския президент за "Северен поток"

Полският премиер Матеуш Моравецки поиска от Германия да изплати репарации на Полша заради окупацията през Втората световна война, предаде ДПА.

Изявлението на Моравецки е по повод интервю на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, в което той казва, че Германия има историческо задължение към Русия и затова изгражда газопровода "Северен поток-2". Щайнмайер посочва, че задължението е заради нахлуването на Вермахта в СССР през войната.

Моравецки изрази задоволство, че президентът на Германия признава факта, че последиците от Втората световна война имат отражение върху сегашните политически и икономически решения.

"Полша никога не е получавала репарации въпреки ужасяващите разрушения, причинени от нацистка Германия. Шест милиона поляци бяха убити. Хиляди градове и села бяха изравнени със земята, включително полската столица", написа във Фейсбук Моравецки до снимка на разрушената Варшава. По думите на полския премиер изграждането на "Северен поток-2" не е форма на компенсация, а подкопаване на европейската солидарност. "Изграждането на мостове между Европа и Русия не трябва да става през главата на Централна и Източна Европа", заключава Моравецки в поста си в социалната мрежа.

Коментарите на Щайнмайер предизвикаха възмущение и в Украйна - страната, през която понастоящем преминава повечето руски природен газ за Европа, отбелязва ДПА.

mediapool.bg