Кламер БГ - Новини: Полша иска да промени конституцията, за да повиши разходите за отбрана

Полша иска да промени конституцията, за да повиши разходите за отбрана

Европа

|
Пон, 21 Март 2022г. 15:25ч.
Полша иска да промени конституцията, за да повиши разходите за отбрана

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Полското правителство иска да внесе поправка в конституцията, която да му позволи да увеличи разходите за отбрана и да конфискува активи на руски олигарси след руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на правителството.

Законът за защита на отечеството, приет този месец, предвижда увеличаване на разходите за отбрана на Полша до 3 процента от БВП, което би могло да доведе до превишаване на бюджетни прагове, заложени в конституцията.

"Полската армия незабавно трябва да бъде окомплектована по най-висок стандарт, следователно една от предложените поправки в конституцията предвижда изключването на разходите за армията и въоръжението от прага на обществения дълг", каза говорителят.

По негови думи ще е необходима и втора поправка в конституцията, за да могат да бъдат конфискувани активите на руски олигарси и компании, които подкрепят руската инвазия в Украйна. Конфискуваните пари биха могли да бъдат изразходвани за хуманитарна помощ, добави той.

Правителството иска и да наложи допълнителни данъци на компании, които продължават да работят в Русия. "Обсъжданията по тези въпроси започнаха и ние се надяваме, че тези предложения ще бъдат приети. Отворени сме за дискусии", заяви говорителят.

За промени на конституцията е необходимо мнозинство от две трети от депутатите в долната камара на парламента и абсолютно мнозинство в доминирания от опозицията Сенат, така че предложенията на правителството ще трябва да бъдат подкрепени от други политически партии, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg