Кламер БГ - Новини: Полша заяви, че мигранти се опитват да преминат границата й с Беларус

Полша заяви, че мигранти се опитват да преминат границата й с Беларус

Европа

|
Пон, 08 Ноем 2021г. 17:04ч.
Полша заяви, че мигранти се опитват да преминат границата й с Беларус

Сн. ЕПА/БГНЕС

Мигранти се опитват да преминат полско-беларуската граница, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на полската гранична служба.

"Мигранти правят първия си опит да преминат със сила границата", заяви полската гранична служба в Туитър, като публикува кадри, на които се вижда как мигрантите се опитват да проникнат през телената ограда на границата.

По-рано в понеделник бе съобщено, че Полша засилва мерките за сигурност по границата си с Беларус (източна граница на Европейския съюз), тъй като голяма група мигранти в Беларус са се насочили към пропускателен пункт на полско-беларуската граница.

Говорителката на граничната служба Евелина Шчепанска каза, че числеността на граничарите, полицаите и войниците по границата е увеличена. Тя отбеляза, че на видеоклипове, публикувани в интернет, се вижда как мигранти напредват към граничния пункт Кужница, Североизточна Полша.

Говорителят на полските служби за сигурност Станислав Жарин публикува в Туитър видео, показващо няколкостотин души, които вървят по път.

"Много обезпокояващи информации от границата. Голяма група от мигранти се е събрала в Беларус, близо до границата с Полша. Те са се насочили към границата с Полша. Те ще се опитат да проникнат масово в Полша", заяви в Туитър говорителят Жарин.

"Нови информации, които получихме, показват, че групата е под стриктния контрол на въоръжени беларуси. Те решават в каква посока да поеме групата", допълва той в друг туит.

"Полските служби са подготвени за всякакви евентуални ситуации", написа от своя страна Мачей Воншик, заместник-министър на вътрешните работи.

Кадри, публикувани също в Туитър от беларуската опозиционна група Нехта, показват групи от стотици хора с топли дрехи и раници, които вървят по път. Сигнализационните табели покрай пътя са на беларуски език.

Беларуските граничари потвърдиха, че в този момент, голяма група бежанци, носещи лични вещи, се придвижва по магистрала към границата с Полша.

ЕС обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че е организирал вълна от мигранти и от бежанци, идващи основно от Близкия изток, за да се опитат да влязат на територията на блока. Според ЕС Беларус действа така в отговор на санкциите, наложени му от Брюксел след бруталната репресия на режима на Лукашенко срещу опозицията.

Мигрантите и бежанците казват, че са били принудени да прекосят границата от беларуски чиновници и че в последствие са били изтласкани на беларуска територия от полските власти. Най-малко 10 мигранти са умрели досега в региона, от които 7 от полската страна на границата, според полското издание "Газета Виборча".

Литва пък обяви, че премества военни до границата си с Беларус, за да се подготви за възможен приток на мигранти, предаде Ройтерс, като цитираха литовската министърка на вътрешните работи Агне Билотайте. Литовското правителство освен това ще дискутира дали да обяви извънредно положение по границата с Беларус, допълни тя. Засега литовските власти не казват колко военни ще бъдат разположени по границата и къде точно ще бъдат те.

mediapool.bg