Кламер БГ - Новини: Полша: Кризата с мигрантите е най-големият опит за дестабилизиране след Студената война

Полша: Кризата с мигрантите е най-големият опит за дестабилизиране след Студената война

Свят

|
Нед, 21 Ноем 2021г. 16:39ч.
Полша: Кризата с мигрантите е най-големият опит за дестабилизиране след Студената война

Сн. ЕПА/БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки определи кризата с мигрантите на границата между Полша и Беларус, която е и източна граница на ЕС, като "най-големия опит за дестабилизиране на Европа" след Студената война, съобщи Франс прес.

"Президентът на Беларус Александър "Лукашенко започна хибридна война срещу ЕС. Това е (най-големият) опит за дестабилизиране на Европа от 30 години насам. Полша няма да се поддаде на изнудване и ще направи всичко, за да защити границите на ЕС", написа в Туитър Моравецки.

Група от близо 100 мигранти се е опитала снощи да премине вече силно укрепената граница между Беларус и Полша, съобщи полската гранична охрана, цитирана от ДПА.

Опитът е предприет малко преди полунощ близо до полското село Черемха, каза говорителка на полската гранична охрана.

Беларуските сили за сигурност са докарали мигрантите до границата с камион и са им осигурили дървени дъски, за да преодолеят оградата от бодлива тел, добави говорителката.

По думите й полската гранична охрана е била замеряна с камъни и заслепявана с лазери.

Общо полската гранична охрана е регистрирала снощи 208 опита за незаконно пресичане на границата. Доколкото Полша не допуска журналисти в района, информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

В Беларус властите разширяват помощта за мигрантите в центъра за настаняване в град Брузги.

Държавната информационна агенция БелТА разпространи днес снимки на войници, разпъващи палатка за раздаване на храна в близост до сградата, която е превърната в общо спално помещение за мигрантите.

Според различни оценки в помещението са настанени близо 2000 мигранти, които отказват да бъдат репатрирани и все още се надяват да стигнат до Европейския съюз.

Полският премиер Матеуш Моравецки пристигна тази сутрин в естонската столица Талин за разговори с естонската си колега Кая Калас. Моравецки планира по-късно днес да посети също Литва и Латвия, за да обсъди ситуацията по границата.

mediapool.bg