Кламер БГ - Новини: Полските медици са освободени от необходимостта да спазват карантина

Полските медици са освободени от необходимостта да спазват карантина

Коронавирус

|
Ср, 04 Ноем 2020г. 16:03ч.
Полските медици са освободени от необходимостта да спазват карантина

Полските власти решиха да освободят медиците от задължението да спазват карантина след контакт с хора, заразени с новия коронавирус.

Новината беше съобщена на пресконференция от Михал Дворчик, ръководител на канцеларията на премиера Матеуш Моравецки. Той подчерта, че в момента под карантина се намират 30 000 медици, което е голяма загуба в сегашната ситуация. "Тестовете за антитела може при необходимост да се извършват всеки ден", добави той.

Полският парламент скоро ще приеме законодателство, според което граждани на трети държави с медицинска специализация ще могат да работят в страната.

Министърът на здравеопазването Адам Неджелски съобщи, че в Полша има 27 000 легла за болни от Covid-19. "Искаме да достигнем до 30-35 хиляди легла в съществуващата инфраструктура, без да броим временните болници", каза той.

Властите планират да осигурят до края на този месец 5500 места в създаваните във всички региони на страната временни болници.

Министерството на здравеопазването помоли армията да отдели военнослужещи за административна работа в болниците, каза още Неджелски. Той иска във всяка болница да бъде изпратен военнослужещ, който да отговаря за актуализирането на системата, информираща за наличието на свободни легла.

С цел подобряване на борбата с коронавируса полското правителство реши да позволи и използването на тестове за антитела за диагностика. Досега то разрешаваше използването само на лабораторни тестове за установяване на коронавирус.

От началото на епидемията в Полша са се заразили 414 000 души, около 18 100 от които са в болница. Приблизително 6100 човека са починали, а 159 хиляди са оздравели.

В Полша в събота бе регистриран рекорд от 21 897 нови случая на коронавирус за едно денонощие.

Свободните апарати за изкуствено дишане и места в болниците в страната постепенно свършват.

mediapool.bg