Кламер БГ - Новини: Положиха първата секция на новата естакада в Шабла

Положиха първата секция на новата естакада в Шабла

България

|
Ср, 04 Ноем 2015г. 14:08ч.
Положиха първата секция на новата естакада в Шабла

12182815_940926139278597_5408181056485947364_oПървата секция на новата естакада в гр. Шабла е положена, съобщават жители на града в социалните мрежи. Maritime.bg припомня, че през април т.г. бе направена първа копка на съоръжението, в присъствието на министър Московски, генералния директор на ДППИ инж. Ангел Забуртов и вече бившият кмет на общината проф. Райна Бърдарева.

Възложител на проект „Инженеринг за възстановяването на пристанищно съоръжение при нос Шабла – Морска естакада с островна площадка” е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а изпълнител е Консорциум „Морска Естакада Шабла”. Сключеният договор включва проектиране, строителство и строителен надзор и е на обща стойност 6 186 353 лв. без ДДС.

Естакадата при нос Шабла е завършена през 1969 година. Съоръжението е трябвало да подпомага търсенето, проучването и добива на нефт и газ в Тюленовското находище. По-късно тази й дейност е преустановена, известно време съоръжението става база на специализирани институти за проучване на морето.

С решение на Министерски съвет от 2003 година, естакадата е включена в дълготрайните материални активи, които се предоставят на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, със

задължение за експлоатация и поддръжка. Няма информация компанията да е вложила средства за изпълнение на ремонтни работи, независимо, че

съоръжението е със значително нарушена конструкция и е опасно за експлоатация.

В края на 2012г. бе възложено

изготвянето на прединвестиционно проучване за основен ремонт и реконструкция на пристанищното съоръжение.

На основание получените

резултати беше определена необходимостта от спешни ремонтни работи, както и предварителната стойност на проекта.

Всичко по темата: Естакада Шабла


Фото: С. Стоев, fb.com

Maritime.bg – България