Кламер БГ - Новини: Тежките случаи на Covid-19 нарастват с близо 10% за седмица

Тежките случаи на Covid-19 нарастват с близо 10% за седмица

Коронавирус

|
Пон, 15 Фев 2021г. 13:17ч.
Тежките случаи на Covid-19 нарастват с близо 10% за седмица

Плавно нарастване на пациентите в болница и тежките случаи в реанимациите отчетоха експерти от оперативния щаб и болнични директори на съвещание при премиера Бойко Борисов в понеделник.

С 12% са се увеличили пациентите в болница за седмица, съобщи началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Преди седмица в понеделник хоспитализираните пациенти са били 3057, а сега са 3425 души. В интензивните клиники има ръст с 9.8% от 274 на 301 души, каза още той.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също заяви, че има плавно нарастване на хората в реанимациите и клиниките. Той съобщи, че в "Пирогов" има готовност да засилят темпа и обособят още 5 места за ваксинация в контейнерите пред болницата. Има възможност и за формирането на мобилни екипи, които да ходят сред големите колективи и да поставят ваксини. При получаване на списъци с колективи от РЗИ, имат готовност да започнат.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че в момента страната ни е на 25-то място по заболеваемост и 15-то място по смъртност в Европа.

Това ни дава увереност, че отхлабването на мерките, което правим, не води до по-голямо разпространение на заразата и показва, че осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията в нашата страна, коментира той. За миналата седмица от 98 изследвани суспектни проби са доказани нови 68 случая от британския вариант на коронавируса.

Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов съобщи, че към момента приключва втората фаза от плана в София, която обхваща домовете за възрастни и учителите и се преминава към трета фаза. В структурите на МВР вече са поставени 11 000 дози, информира той. Продължаваме с хранителната промишленост, някои пациентски организации, както и днес ще разгледаме въпроса с трансплантираните пациенти", заяви Гигов. Миналата седмица трансплантирани пациенти поискаха да бъдат поставени по-напред във ваксинационния план, тъй като са уязвима група. Гигов каза още, че фазите в плана се смесват и при липса на желаещи в дадена фаза, те могат да се подменят с желаещи от друга.

През март от трите ваксини се очакват над 500 000 дози, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. Това до голяам стсепен ще позволи да се ускори процеса по ваксинация и да стане ясно кога ще стартира четвърта фаза.

През изминалото денонощие бяха регистрирани нови 163 случая на коронавирус при направени 1852 теста, като делът на положителните проби се запазва около 9%.

Излекуваните за денонощието са 327, починали са 16 души.

Активните в момента случаи са 23 135, от които в болници се лекуват 3425 пациенти. В интензивни отделения са 301 души.

За последното денонощие са поставени само 68 дози ваксини, с което са поставени общо 75388 дози ваксини. Ваксинираните с 2 дози са 20 698, а с една – 54 690.

mediapool.bg