Кламер БГ - Новини: Положението с коронавируса в съдебната власт се влошава

Положението с коронавируса в съдебната власт се влошава

България

|
Пон, 02 Ноем 2020г. 15:10ч.
Положението с коронавируса в съдебната власт се влошава

Ситуацията с разпространението на коронавируса в съдебната власт се влошава бързо. Това става ясно от писмата на председателите на редица съдилища до Висшия съдебен съвет.

Председателят на окръжния съд в Русе Анета Георгиева предупреждава, че съдии, прокурори, съдии по вписванията, съдебни служители и хора от съдебната охрана са с положителни проби за Covid-19, Тя казва, че ситуацията оставя "без адекватно покритие на служебните задължения ключови позиции в съда като тази тенденция се задълбочава", съобщава lex.bg.

Георгиева твърди, че досега е бил осъществяван стриктен контрол по спазването на правилата, а работното време с граждани и адвокати е било ограничено. Въпреки това заболеваемостта на магистрати и служители рязко се е увеличила. Съдът в Русе има очакване към Съдийската колегия на ВСС да даде указания какво да се прави в тази ситуация.

Председателят на окръжния съд в Шумен София Радославова съобщава, че има множество заболели и карантинирани. Подобно е положението във Велики Преслав и Нови пазар. Започнало е командироване на съдии от районния съд в Шумен към окръжния, за да може да се гледат някакви дела.

София Радославова иска ВСС да предостави на председателите правомощие да отлагат и пренасрочват дела, а магистратите и служителите да минат на дистанционен режим на работа за 14 дни. Нейната идея е през този период да се гледат само неотложни дела от дежурни съдии.

Районния съд в Панагюрище Магдалена Татарева – Кръстева докладва, че сградата е била затворена за дезинфекция поради потвърден случай на COVID-19. По неофициална информация има значително покачване на заразените в специализираните съдилища и прокуратури в София. Апелативният спецсъд има двама заразени съдии и един служител, съобщи за Mediapool пресцентърът на съда .

Всички тези случаи ще бъде разгледани на заседанието на Съдийската колегия на ВСС във вторник.

Очакването към ВСС е да изработи правила за работа в извънредната ситуация, които надали ще са особено ефективни. В същото време представители на съдебната власт вече са сондирали в парламента възможността съдилищата да излязат в нова принудителна вакация от 15 ноември докрая на годината, за да се ограничи разпространението на Covid-19.

Съдебната система вече направи една пауза през март и април, което наложи премахването на законната съдебна ваканция през август.

mediapool.bg