Кламер БГ - Новини: Половината детски столчета в колите са грешно монтирани

Половината детски столчета в колите са грешно монтирани

България

|
Пон, 28 Юни 2021г. 15:19ч.
Половината детски столчета в колите са грешно монтирани

Половината детски столчета в колите са грешно монтирани

Над половината столчета за деца в автомобилите са монтирани частично или напълно неправилно, което застрашава здравето на малчуганите в случай на инцидент. Това сочат множество проучвания в различни държави, цитирани от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" в понеделник. Статистиката на пътнотранспортния травматизъм в България потвърждава изводите от проучванията, допълва ведомството, което започва кампания с насоки към родителите как да монтират и ползват правилно столчетата за деца в колите.

Всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в автомобила (в скута на възрастен или седнало само на седалката), сочат други данни от национално допитване в страната ни. Няма оправдание за такова поведение и с него пряко се застрашава здравето на детето, защото никой никога не знае кога ще попадне в инцидент, посочват от агенцията.

"Изследвания дори показват, че е най-вероятно да попаднете в инцидент в рамките на 40 км от дома си. Оправдания "само за малко" или "отивам до магазина" не са причина да рискувате живота на детето си", подчертава експертите й по време на обученията.

Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението, сочат тестовете за безопасност. Специалистите препоръчват децата да се возят максимално дълго в подобен стол, защото така и сигурността им е много по-голяма.

Агенцията допълва, че дори обезопасено в най-доброто столче, детето може да пострада при инцидент, ако в купето на автомобила има необезопасен багаж. Също така, възрастен без колан при катастрофа може да нанесе тежки травми на останалите пътници в автомобила.

Разсейването също е сред водещите причини за настъпване на инциденти в световен мащаб. "Дори 3 секунди отклонено внимание са достатъчни да попаднем в пътнотранспортно произшествие. Затова, когато шофирате, се концентрирайте максимално. Ако детето има нужда от нещо, първо спрете автомобила и тогава му обърнете нужното внимание", допълват обучителите.

mediapool.bg