Кламер БГ - Новини: Полицията поиска да бъдат повдигнати обвинения на премиера на Чехия за измама

Полицията поиска да бъдат повдигнати обвинения на премиера на Чехия за измама

Европа

|
Пон, 31 Май 2021г. 18:01ч.
Полицията поиска да бъдат повдигнати обвинения на премиера на Чехия за измама

Андрей Бабиш

Чешката полиция отново препоръча да бъдат повдигнати на премиера Андрей Бабиш обвинения в измама със средства от фондове на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Прокуратурата в столицата Прага съобщи днес, че е получила резултатите от подновено полицейско разследване за възможно участие на Бабиш в измама в размер на 2 милиона долара. Сега тя трябва да реши дали да повдигне обвинения на премиера или да отхвърли искането.

Преди две години чешката полиция направи аналогична препоръка, но прокурор реши да прекрати делото. Впоследствие обаче решението беше отменено от главния прокурор Павел Земан, който каза, че то е било взето прибързано и без наличие на достатъчно доказателства за повдигане или отказ от повдигане на обвинения, припомня АП.

Не е ясно в какви срокове прокуратурата ще вземе новото си решение. Делото е в обем от 34 000 страници.

В случая става дума за ферма, която получила европейски средства, след като собствеността й била прехвърлена от притежавания от Бабиш конгломерат от около 250 компании "Агроферт" на роднини на чешкия премиер. Субсидиите били предназначени за средни и малки предприятия и поради тази причина "Агроферт" не би отговорила на условията за тях. Впоследствие конгломератът на министър-председателя си върнал собствеността над фермата.

Бабиш, милиардер популист, отрича да е извършил каквито и да било незаконосъобразни действия.

В наскоро публикуван европейски доклад се констатира, че чешкият премиер е в конфликт на интереси във връзка с евросубсидии, получени от бившата му бизнес империя.

mediapool.bg