Кламер БГ - Новини: Полицията обискира централата на Европейската народна партия в Брюксел

Полицията обискира централата на Европейската народна партия в Брюксел

Европа

|
Ср, 05 Апр 2023г. 14:52ч.
Полицията обискира централата на Европейската народна партия в Брюксел

Полицията обискира централата на Европейската народна партия в Брюксел

Белгийската полиция извърши обиск в централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел вчера като част от провеждащо се германско разследване, предаде Белга.

Германският политик Марио Фойгт е разследван за финансови нередности, свързани с изборите в ЕС през 2019 г. Фойгт е лидер на десноцентристкия Християндемократически съюз в парламента на германската провинция Тюрингия.

През 2019 г. Фойгт е бил ръководител на онлайн кампания на ЕНП и на партийния председател Манфред Вебер, когато той е бил кандидат за председател на Европейската комисия.

Полицията провери компютри и изиска документи, свързани с разследване за предполагаема корупция по време на кампанията за изборите през 2019 г. Фойгт е заподозрян за получаване на пари от компания в Тюрингия в замяна на възлагане на договор като част от електронната кампания.

Белгийската полиция и германските следователи работят заедно за установяване на паричната сума, която Фойгт може да е получил, докато е бил в Брюксел.

"Партията си сътрудничи при пълна прозрачност със съответните власти и предоставя съответната информация и документация", каза партията в изявление. "Тъй като това е продължаващо съдебно разследване, ЕНП няма да коментира повече."

ЕНП е най-голямата партия на европейско ниво, а нейната група държи повечето места в Европейския парламент.

mediapool.bg