Кламер БГ - Новини: Полицията е хванала 13 000 пияни шофьори през годината

Полицията е хванала 13 000 пияни шофьори през годината

България

|
Ср, 26 Дек 2018г. 11:28ч.
Полицията е хванала 13 000 пияни шофьори през годината

Около 13 000 шофьори са заловени да управляват с над 0,5 промила алкохол в кръвта за периода от януари до края на ноември тази година. За същия период е била прекратена временно регистрацията на около 5000 автомобила, чиито собственици са хванати от МВР да карат пияни.

Близо 3000 водачи са заловени да шофират след употреба на наркотици. Статистиката бе отчетена от МВР по повод традиционната международна полицейска операция, насочена срещу пияни и дрогирани шофьори.

Независимо от промените в закона броят на пияните водачи остава тревожно голям, а по притеснителното е, че се увеличава и числото на хората, които шофират след употреба на наркотици, казват от МВР. Полицията обяснява, че шофьорите най-често са хващани след употреба на канабис и амфетамини, но това са и най-разпространените наркотици в страната. В България има изключително голяма употреба на метадон. Той обаче също не се “хваща“ от тестовете на КАТ.

Глобата при шофиране с алкохол в кръвта над

0.5 до 0.8 промила е 500 лева и временно отнемане на книжката за срок от 6 месеца. Наказанието за концентрация на алкохол от 0.8 до 1.2 промила е глоба от 1000 лева и отнемане на книжката за срок от 12 месеца.

Шофирането с концентрация а алкохол в кръвта над 1.2 промила е престъпление. Предвидената санкция е глоба е от 500 до 1500 лева и лишаване от свобода до три години. Същото се отнася и за водачите, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества.

mediapool.bg