Кламер БГ - Новини: Бундестагът прие законопроект, засилващ правомощията на правителството в пандемията

Бундестагът прие законопроект, засилващ правомощията на правителството в пандемията

Коронавирус

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 18:29ч.
Бундестагът прие законопроект, засилващ правомощията на правителството в пандемията

Депутатите в долната камара на германския парламент гласуваха с мнозинство в подкрепа на законодателно изменение, което ще засили възможността на правителството за въвеждане на ограничения по време на пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Законопроектът, предложен от правителството, беше приет с 415 гласа "за", 236 "против" и 8 "въздържал се", каза председателят на Бундестага Волфганг Шойбле.

Предложението предвижда изменение на закона за защита от заразни болести. Необходимо е поправката да бъде одобрена от горната камара на парламента.

В центъра на Берлин се събраха хора, за да протестират срещу законопроекта. Критиците на законодателното предложение казват, че то разширява пълномощията на здравното министерство, ограничава основните права и свободи и нарушава конституцията.

Полицията в Берлин заяви, че е задържала над 100 човека, протестиращи срещу ограниченията заради коронавируса.

Органите на реда продължават да използват водно оръдие за разпръсване на демонстрантите, много от които отказвали да носят маски, нарушавайки изискванията на властите във връзка с пандемията. Някои от протестиращите влезли в сблъсък с полицията.

По-рано пред парламента германският министър на здравеопазването Йенс Шпан защити реакцията на правителството на Ангела Меркел на коронавирусната пандемия и призова хората да имат доверие в него.

Пред депутатите Йенс Шпан изтъкна, че случаите на зараза в Германия нарастват и има риск от претоварване на капацитета на интензивните отделения в болниците на страната.

Шпан приветства постигнатото от фармацевтичната компания Бионтех при разработване на ваксина срещу Covid-19 и подчерта също, че няма да има задължително ваксиниране при тази пандемия, като по този начин отвърна на ключово безпокойство на демонстрантите.

mediapool.bg