Кламер БГ - Новини: Полиция срещу екоактивисти в село в Германия, набелязано за разрушаване заради въглищна мина

Полиция срещу екоактивисти в село в Германия, набелязано за разрушаване заради въглищна мина

Европа

|
Четв, 12 Ян 2023г. 17:04ч.
Полиция срещу екоактивисти в село в Германия, набелязано за разрушаване заради въглищна мина

Полиция срещу екоактивисти в село в Германия, набелязано за разрушаване заради въглищна мина

Полицията продължи днес извеждането на активисти от село в Западна Германия, за което има план да бъде разрушено заради разширяване на въглищна мина, предаде Асошиейтед прес.

Полицаите подновиха усилията си, след като до късно снощи се опитваха да свалят екоактивисти от покрива на изоставен селскостопански склад в село Люцерат и да измъкнат други от останките на кола.

Началникът на полицията в Аахен Дирк Вайншпах, чиито служители отговарят за операцията, каза за телевизия Цет Де Еф, че над 200 екоактивисти вече са напуснали обекта доброволно и че извеждането на останалите от складовете в селото трябва да приключи днес. След това полицията ще може да се заеме с протестиращите, барикадирали се в направени от тях къщи на дърветата, и с тези в останалите къщи в Люцерат, добави той. "Това ще става стъпка по стъпка и много спокойно и предпазливо", каза Вайншпах.

Операцията по прогонване на екоактивистите, барикадирали се в Люцерат, започна вчера сутринта. Природозащитниците посрещнаха настъпващите полицаи с камъни, пиратки и други предмети, крайни прояви на насилие обаче нямаше. По-голямата част от протеста премина мирно.

Някои протестиращи се оплакаха, че полицията е прибегнала до прекомерна сила. Според други, мащабът на полицейската реакция, с пристигнали от цялата страна полицейски служители и готови за пускане в действие водни оръдия, сам по себе си е форма на ескалация, която не е оправдана от мирния протест.

Село Люцерат предизвика дебати относно усилията, които Германия полага за опазване на климата.

Според еколози разрушаването на селото с цел разширяване на намиращата се в близост въглищната мина "Гарцвайлер", ще доведе до огромни количества емисии на парникови газове. Правителството и енергийната компания Ер Ве Е твърдят, че въглищата са необходими за гарантиране на енергийната сигурност на Германия.

Правителството, в което, както на регионално, така и на национално ниво, се включва екологичната Зелена партия, стигна до споразумение с Ер Ве Е миналата година, с което ѝ позволява да разруши изоставеното село в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г., уточнява АП.

mediapool.bg