Кламер БГ - Новини: Полицаи злоупотребяват с информация от МВР

Полицаи злоупотребяват с информация от МВР

България

|
Четв, 16 Март 2023г. 08:11ч.
Полицаи злоупотребяват с информация от МВР

Снимка: БГНЕС

В МВР се увеличават случаите на нарушение при ползване на информационните масиви на полицията. Това е записано в мотиви към проект за промени в Закона за МВР. С тях е въвеждат нови правила за санкциониране на такива простъпки. Според ръководството на МВР в момента законодателството не е адекватно и има затруднения при дисциплинарните производства.

Без служебна необходимост

В мотивите към законопроекта не се уточнява какви точно нарушения са констатирани, но се намеква, че се изнася информация. МВР разполага с огромни информационни масиви, така че те биха могли да са разнородни. Принципът на работа е следният - всеки служител има потребителско име и парола, а информацията се достъпва само от определени устройства, най-често служебните компютри.

"Констатирано е, че са се увеличили случаите на извършени нарушения от служители, които използват информационните фондове на МВР без служебна необходимост и/или не по установения в МВР ред. Към настоящия момент за такива деяния на служителите е налагано дисциплинарно наказание "уволнение" на основание превишаване на власт или използване на служебното положение за лична облага или за облага на трети лица; злоупотреба с власт или доверие", пише в мотивите.

Заради затруднения в дисциплинарните производства обаче се предлага нов текст за такива действия. В него се говори за нерегламентирано предоставяне на служебна информация.

МВР рядко съобщава за нарушения, свързани с информационни система. Миналата пролет бе обявено, че няколко служители в схема за незаконно анулиране на фишове, издадени от камери.

Нашествие на дронове

Още края на 2021 г. по границата с Турция се увеличават случаите на нерегламентирано използване на дронове, става ясно от документацията към законпроекта. Затова ръководсвото на МВР предлага граничната полиция да получи нови правомощия за спирането им.

Предлага се тази служба да може да блокира комуникации от различен тип при охрана на границата.

От законопроекта не става ясно дали до момента са установявани такива дронове. Данните на МВР сочат, че само за два месеца в началото на миналата година са регистрирани 32 нерегламентирани полета.

"Предвид бума в разпространението на относително евтини и лесни за управление безпилотни летателни системи (в състава на които са включени безпилотните летателни апарати) може да се направи обосновано предположение, че потенциалният риск от този вид заплаха ще нараства в бъдеще", пише в мотивите.

mediapool.bg