Кламер БГ - Новини: Политически страсти във Вашингтон преди публикуването на версия на доклада на Мълър

Политически страсти във Вашингтон преди публикуването на версия на доклада на Мълър

Свят

|
Четв, 18 Апр 2019г. 19:05ч.
Политически страсти във Вашингтон преди публикуването на версия на доклада на Мълър

Разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър не е установило координация между президента Доналд Тръмп или представители на предизборния му щаб и Русия по време на кампанията за президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Това съобщи министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, представяйки редактирана версия на доклада на Мълър.

Той направи това на специална пресконференция, която изпревари очакваното с огромен интерес и насрочено за 18 часа българско време в четвъртък предаване на редактирана от министерството на правосъдието версия на доклада на демократите в Конгреса. Това ще стане на електронен диск. Малко след това същата версия на доклада ще бъде налична чрез специален линк на сайта на екипа на Мълър.

По-рано тази година министърът на правосъдието Уилям Бар оповести само подготвено от него резюме на доклада, според което Мълър не е открил преки доказателства за сговор между екипа на Тръмп и Русия. Белият дом веднага изтълкува това като пълно оневиняване на президента и като своя политическа победа над опозицията в лицето на Демократическата партия.

Всъщност, Бар ще публикува днес редактирана версия на пълния доклад, в която някои пасажи са изтрити, но въпреки това текстът се очаква с огромен интерес в Америка и вече е ясно, че ще стане предмет на дълги и бурни дебати, които ще имат отражение върху и без това сложната политическа атмосфера в страната и най-вече върху Белия дом и отношенията му с Конгреса, в който демократите имат силни позиции, предава Ройтерс.

"Разследването не е установило членове на щаба на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство при неговите дейности за намеса в изборите" в Съединените щати през 2016 г., каза на предварителната си пресконференция Бар, цитиран от Ройтерс.

Той обяви още, че Мълър не е открил доказателства американският президент да е възпрепятствал разследването срещу него за евентуален сговор с Русия по време на предизборната кампания, отбелязва Ройтерс.

В доклада на Мълър са описани 10 ситуации с участието на президента Тръмп, за които се прави оценка дали съставляват възпрепятстване на разследването на руската намеса в изборите от 2016 г., заяви Бар.

Министърът на правосъдието каза, че той и заместникът му Род Розенстайн са изразили несъгласие с някои от "правните теории" на Мълър за възпрепятстване на правосъдието.

Бар заяви, че редакциите в доклада на Мълър са били направени, за да се избегне вредно въздействие върху текущи правни въпроси. Той увери, че никоя от редакциите не се дължи на т.нар. привилегия на изпълнителната власт - юридическа доктрина, която позволява на президента да не предоставя информация на другите власти.

Бар подчерта, че Конгресът ще получи по-малко редактирана версия на доклада на Мълър от тази, която се оповестява публично.

Белият дом е оказал пълно съдействие на специалния прокурор Робърт Мълър в разследването му въпреки недоволството на президента Доналд Тръмп. На екипа на Мълър е бил даден достъп до документи от предизборния щаб на Тръмп, а няколко сътрудници от висок ранг са били изпратени да дават показания, заяви Бар.

Представители на Демократическата партия се оплакаха, че пресконференцията на Бар е опит да се повлияе на реакциите на доклада преди неговото представяне. Те виждат в това опит да се настрои предварително общественото мнение в Америка в желаната от Белия дом насока, преди всеки да може да си състави собствени заключения от съдържанието на доклада на Мълър.

Председателят на комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър заяви, че иска специалният прокурор Робърт Мълър да даде показания в комисията му не по-късно от 23 май, предаде Асошиейтед прес.

Надлър заяви това малко след края на пресконференцията на Бар, на която министърът на правосъдието посочи, че няма възражения Мълър да даде показания в Конгреса.

"Министърът, изглежда, води медийна кампания от името на президента Тръмп, - каза Надлър пред репортери в Ню Йорк снощи. - Вместо да остави фактите в доклада да говорят сами за себе си, министърът прави безпрецедентната стъпка да тълкува близо 2-годишното разследване на Мълър."

По-рано демократите реагираха сърдито и на новината, че Белият дом и правосъдното министерство са се съвещавали преди публикуването на доклада.

Адвокати на Белия дом са разговаряли през последните дни със служители на министерството на правосъдието на САЩ относно заключенията на доклада на специалния прокурор. Разговорите имали за цел да се подготви дългоочакваното публикуване на доклада, насрочено за по-късно, предаде Ройтерс в четвъртък.

Вестник "Ню Йорк таймс" пък, цитирайки запознати с предварителните дискусии между Белия дом и министерството, писа, че те са помогнали на юридическия екип на президента да се подготви за публикуването на доклада и да начертае стратегията си за пиар кампанията и за политическите битки, които със сигурност ще последват. Правосъдното министерство отказа да коментира написаното във вестника. Адвокатите на Тръмп - Джей Секулоу и Руди Джулиани, не отвърнаха на исканията за коментар.

Допълнително раздразнение сред конгресмените предизвика и вчерашното съобщение, че ограничен брой от тях ще получат достъп до по-малко редактирана версия на доклада, и то без да се уточнява кога.

Надлър каза още, че демократите още в понеделник ще подадат пред съда иск да им се предостави докладът на Мълър без всякакви съкращения.

В радиоинтервю пред водещия Лари О'Конър вчера самият Тръмп каза, че може също да даде пресконференция след публикуването на доклада. "Ще видите доста твърде силни неща, които ще излязат на бял свят утре", каза Тръмп. "Може би и аз ще дам една (пресконференция) след (Бар)", отбеляза неопределено президентът.

По-късно Тръмп отправи нови критики срещу разследването на предполагаемите връзки между кандидатпрезидентската му кампания и Русия, предаде Асошиейтед прес.

"Най-голямата политическа измама на всички времена! Престъпления бяха извършени от нечестните, мръсни полицаи и Националния комитет на Демократическата партия/Демократите", заяви Тръмп в Туитър, без да предостави доказателства. "ТОРМОЗ НА ПРЕЗИДЕНТА!", добави той.

Най-високопоставените конгресмени от Демократическата партия в Камарата на представителите и Сената призоваха Мълър да даде показания пред двете камари възможно най-скоро, за да възстанови доверието на обществото.

Подходът на Бар към доклада на Мълър е повлиян от партийната му принадлежност. Това намали доверието в неговата независимост и безпристрастност, заявиха председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър в съвместно изявление, публикувано в Туитър.

Разследването на Мълър доведе до повдигането на десетки обвинения, включително срещу бивши приближени на Тръмп. Нито един гражданин на САЩ обаче не беше обвинен в сговор с Русия, отбелязва ДПА.

mediapool.bg