Кламер БГ - Новини: Политическата криза в Ливан приключи, Харири остава премиер

Политическата криза в Ливан приключи, Харири остава премиер

Свят

|
Ср, 29 Ноем 2017г. 17:32ч.
Политическата криза в Ливан приключи, Харири остава премиер

Политическата криза в Ливан приключи и премиерът Саад Харири ще остане на поста си, заяви ливанският президент Мишел Аун в интервю за италианския в. "Стампа", цитиран от ДПА в сряда.

"Кризата ще бъде окончателно решена в идните дни", каза Аун преди посещение в Рим, и допълни, че Харири "със сигурност" ще остане премиер.

"Току-що завършихме консултациите с всички политически сили, в правителството и извън него. Налице е пълно съгласие", отбеляза президентът.

Кризата възникна на 4 ноември, когато при посещение в Саудитска Арабия Харири, най-видният политик сунит в Ливан, обяви, че подава оставка и разкритикува Иран и неговите съюзници от ливанското шиитско движение Хизбула.

Изненадващата оставка разтърси нестабилната политическа обстановка в Ливан и породи опасения, че страната е въвлечена във враждата чрез посредници между Саудитска Арабия и регионалния й съперник - Иран.

Харири промени позицията си на 22 ноември след завръщането си Ливан. Тогава той каза, че ще отложи оставката си, за да проправи път за диалог с други политически лидери за отношенията с останалата част от района.

Аун - християнин маронит и съюзник на Хизбула - отново обвини Саудитска Арабия, че е държала Харири в плен, и заяви, че той е бил освободен благодарение на международния натиск.

Светът застана на наша страна, каза Аун пред "Стампа".

Президентът защити Хизбула, смятана от САЩ и ЕС за терористична организация.

"За ливанците Хизбула е защитна сила, а не терористична партия. Обвиненията срещу Хизбула в тероризъм не са доказани", подчерта той.

mediapool.bg