Кламер БГ - Новини: Германски съд нареди спиране стачката на пилотите на "Луфтханза"

Германски съд нареди спиране стачката на пилотите на "Луфтханза"

България

|
Ср, 09 Септ 2015г. 18:02ч.
Германски съд нареди спиране стачката на пилотите на "Луфтханза"

Германски съд обяви за незаконна стачката на пилотите на "Луфтханза" (Lufthansa), започнала във вторник, когато бяха анулирани 100 междуконтинентални полета, а в сряда бяха отменени 1000 полета на близки и средни дистанции. На стачниците бе наредено да прекратят протеста си и да се върна на работа, предадоха ДПА и АФП.

Съдът по трудово право в германската провинция Хесен отмени решение на по-ниска съдебна инстанция от вторник, което разреши стачката на пилотите на "Луфтханза". Мотивът за незаконността на протеста е, че първоначалната причина за стачката – условията при пенсиониране, вече е изместена и пилотите всъщност стачкуват за друго.

Това решение е прецедент от 18 месеца, откакто започна премерването на сили между ръководството на "Луфтханза" и синдиката на пилотите "Кокпит" заради конфликта по въпросите за условията на труд и пенсиониране, отбелязва АФП.

Пилотите се опитват да принудят ръководството да се откаже от плановете си за развитие на нискотарифната дейност, увеличаване на пенсионната възраст от 59 на 61 години и орязване на привилегиите на летците. Профсъюзът им обяви, че до края на годината са в състояние да стачкуват всяка седмица, ако компанията не преговаря с тях. Сега обаче те ще са принудени да спрат стачката, която е 13-ата от април 2014 г. досега

Засегнати от стачката в сряда бяха 180 000 пътници, включително и пасажерите на летище София, където бяха отменени излитащите и кацащите самолети на "Луфтханза".

Около 500 от полетите на компанията обаче ще бъдат извършени. Не е засегнат от протестите нито един от филиалите й - "Джърмануингс" (Germanwings), "Суис еър" (Swiss Air), "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines) и "Брасълс еърлаинс" (Brussels Airlines)

mediapool.bg