Кламер БГ - Новини: Покрусен от смъртта на фризьора си, премиерът влиза в диалог с антиваксърите

Покрусен от смъртта на фризьора си, премиерът влиза в диалог с антиваксърите

Коронавирус

|
Пет, 17 Дек 2021г. 16:22ч.
Покрусен от смъртта на фризьора си, премиерът влиза в диалог с антиваксърите

Покрусен от смъртта на фризьора си, премиерът влиза в диалог с антиваксърите

Премиерът Кирил Петков обяви, че ще отвори диалог с антиваксърите, за да разбере кои са истинските пречки пред имунизацията срещу Covid-19 и те да бъдат преодолени.

Имунизацията у нас трябва да върви с бързи темпове, ако не искаме да има вълна, предизвикана от Омикрон, каза Петков в Брюксел, където се срещна с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Надявам се, че проф. Аргирова ще ни помогне да направим модела на д-р Фаучи (бел. ред. главния инфекционист на САЩ)", заяви Петков, който преди дни обяви, че вирусологът проф. Радка Аргирова ще е негов съветник по въпросите на епидемията.

"Аз днес научих, че тази вълна се очаква много по-рано, отколкото мислихме. Може да е средата на януари, а аз се надявах да е в края на януари. Затова тези дни могат да се окажат много ценни. Аз не случайно подписах заповедта за зелени сертификати в МС, мисля че министърът на образованието също ще издаде такава заповед за МОН. Едновременно трябва да направим работни групи с лекари, които не са вирусолози, за да направим протокол за хора със странични заболявания, които се притесняват с коя ваксина да се ваксинират и как да го направят", коментира Петков.

По думите му хората не се ваксинират, защото не вярват на институциите и си събират информация от техни източници и по този начин попадат на фалшиви новини.

"Не е нормално някакви сайтове, които са с никакви специалисти отзад, да са една от основните точки за информация на населението. Много се надявам всичките джипита като ги питат техните пациенти да се ваксинирам или не, най-малкото да са добре информирани, когато отказват тази препоръка, особено за с хората в опасните категории", заяви премиерът.

Петков се обяви за диалог с хората, които не вярват във ваксините. По думите му като ги игнорираме, те още повече се капсулират. "Да чуем техните аргументи. Няма да стане с: "Ваксинирайте се, защото е най-добре". Те ако щяха да се ваксинират, са щели да го направят. Аз искам да разбера кои са истинските стопери, дали е грешна информация или друго", обясни Петков.

Той сподели, че личният му фризьор, който е бил против ваксините, е починал от коронавирус. "Говорим за реални човешки животи", посочи той.

Петков даде пример, че при предизборните му обиколки в страната хора са го молили да спре пръскането с Covid-19 от самолети.

"Това за мен беше безумно, но това не бяха безумни хора. Те просто са имали достъп до информация, която е нереалистична, фалшива и трябва да видим какво да правим с тези фалшиви новини", коментира Петков.

mediapool.bg