Кламер БГ - Новини: Покана от Кремъл предизвика лавина от критики срещу германския Шалке 04

Покана от Кремъл предизвика лавина от критики срещу германския Шалке 04

Спорт

|
Четв, 24 Апр 2014г. 18:38ч.
Покана от Кремъл предизвика лавина от критики срещу германския Шалке 04

Германският футболен гранд Шалке 04 си навлече лавина от критики, след като шефът на Надзорния съвет на клуба Клеменс Тьонис обяви в четвъртък, че отборът ще приеме поканата на руския президент Владимир Путин да посети Москва.

"В случая не става въпрос само да се срещнем с руския президент. Отборът иска да разгледа Кремъл и Москва. А и президентът Путин проявява интерес към нашия тим, това е причината да ни покани", обяви Тьонис, а думите му бяха посрещнати с освирквания от феновете.

Поканата от Кремъл е в резултат от спонсорския договор, който Шалке 04 има с руския газов гигант "Газпром". Концернът заплаща на клуба по 17 милиона евро на сезон.

"Ще запазим спокойствие. Ние сме спортисти, а не политици от световна величина. Политиката не е нашето игрално поле", опита да успокои напрежението босът на клуба.

Новината за предстоящото посещение на футболистите на Шалке 04 в Москва обаче изобщо не посрещната спокойно от политическия елит в Германия.

"При сегашното положение да се приеме покана от Кремъл и така да се инструментализират нечии интереси, не говори за далновидност. Ръководен спортен деятел е длъжен да знае, че никога спортът не е бил аполитичен", коментира генералният секретар на управляващия Християндемократически съюз Петер Таубер.

Според председателя на парламентарната комисия по въпросите на ЕС Гюнтер Крихбаум пък, "най-вероятно Тьонис злоупотребява с Шалке 04 заради личните си икономически интереси".

mediapool.bg