Кламер БГ - Новини: Позициите "за" или "против" миграцията не са смисълът на пакта на ООН за миграцията

Позициите "за" или "против" миграцията не са смисълът на пакта на ООН за миграцията

Свят

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 12:38ч.
Позициите "за" или "против" миграцията не са смисълът на пакта на ООН за миграцията

Позициите на отделните държави "против" или "за" миграцията не са смисълът на пакта на ООН за миграцията, заяви във вторник специалният пратеник на световната организация по въпросите на международната миграция Луис Арбур, предаде ДПА.

Предвижда се страните от ООН да се съберат в мароканския град Маракеш на 10 и 11 декември, за да подпишат т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция. Но страни, сред които Австрия, Австралия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Словакия, Израел, Полша и САЩ, отхвърлиха споразумението, като много от тях се позоваха на желанието да запазят суверенитет по този въпрос.

Текстът не нарушава суверенното право на една държава да взема решения за своята миграционна политика, нито изисква от държавите да приемат чужденци, заяви Луис Арбур.

"Абсурдно" е да се отхвърля споразумението, като се каже, че миграцията е лошо нещо, и това да си "за" или "против" миграцията, не е смисълът да бъдеш във или извън споразумението, каза тя.

"Миграцията е нещо. Тя не е лошо нещо, не е добро нещо, тя е нещо", заяви Луис Арбур пред журналисти в Ню Йорк. "Добро нещо е да опитаме да я управляваме по най-добрия начин, по който можем, заедно. Лошо е да не правим нищо и да я оставим да се развива по хаотичен, опасен и бурен начин", каза Арбур.

По думите й споразумението, което няма задължаващ правен статут, "не е перфектно", но изготвянето на обвързващ текст би отнело 10-15 години преговори.

Малко вероятно е страните, които се оттеглят, да спрат приемането на споразумението от 193 членки на ООН, но Луис Арбур долови чувство на "разкаяние" сред отказващите се държави, които са изразили съгласие с документа по време на преговори по-рано тази година, отбелязва ДПА.

mediapool.bg