Кламер БГ - Новини: Пожарът в Северна Македония се разраства, засега няма опасност да премине към България

Пожарът в Северна Македония се разраства, засега няма опасност да премине към България

Европа

|
Съб, 07 Авг 2021г. 16:58ч.
Пожарът в Северна Македония се разраства, засега няма опасност да премине към България

Сн. Архив

Заради силния вятър пожарът в Северна Македония се разрасва, което е наложило хората от селата Будинарци и Мачевода бъдат евакуирани.

Ситуацията откъм българската страна към момента е спокойна, като опасността огънят да прехвърли границата остава минимална.

Близо 70 горски служители и граничари продължават и днес да обхождат района около границата.

Пожарът в югозападната ни съседка се наблюдава и от термокамери на Югозападното държавно предприятие и Гранична полиция.

Специализиран хеликоптер за гасене на пожари "Канадер Т21" е пристигнал днес в Македония от Румъния, както и самолет "Херкулес 530", който е с най-съвременна техника, съобщи МИА.

Помощта ще бъде разпределена там, където положението е най-критично, съобщи на пресконференция помощник-ръководителката на Сектора за операции и координация към Центъра за управление на кризи Мария Милкова.

В момента в района на Пехчево ситуацията с пожарите в страната е най-критична, посочи Милкова.

Тази сутрин температурите бяха ниски, което позволи на всички хеликоптери да заминат към Пехчевдско-беровския район. Всички материално-технически ресурси и много пожарникари са насочени в посока Пехчево - Берово, а останалите са концентрирани в района на Делчево край Разловци, заяви Горан Стояновски, ръководител на Сектора за операции и координация.

Той каза, че отново има повторно активиране на пожара в Криви Дел и там има 35 войници и противопожарни екипи. Теренът, на който гори този пожар, е труднодостъпен.

В района на Прилеп има два пожара, от които единият е под контрол, но вторият е край Плетвар в недостъпен терен и е много по-тежък.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев прекъсна лятната си почивка и посети село Будинарци край Берово.

Горите лесно се палят и пожарите трудно се гасят, оправям послание да внимаваме всички, да поставим сигурността на първо място и да предотвратим всички рискове, които могат да предизвикат пожар, написа Заев в профила си във Фейсбук.

Заев благодари за помощта, която е пристигнала от Сърбия, Словения, Австрия и Румъния, съобщава "Независен весник"

mediapool.bg