Кламер БГ - Новини: Пожарите в Северна Гърция приближават българската граница

Пожарите в Северна Гърция приближават българската граница

Европа

|
Четв, 24 Авг 2023г. 10:51ч.
Пожарите в Северна Гърция приближават българската граница

Нарисувано гръцко знаме в района на Макри на фона на големия горския пожар около Александруполис Сн. ЕПА/БГНЕС

Пожарът в Северна Гърция се движи към българската граница. Това каза заместник-областният управител на Родопи Никос Цакилидис, цитиран от БНР.

Трето денонощие огнената стихия бушува в района на Александруполис и Комотини и е на няколко километра от прохода Маказа.

Самолети и хеликоптери гасят по въздух, за да се ограничи движението на огнената стихия.

Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и Комотини.

Заместник областният управител на префектура Родопи Никос Цакилидис съобщи, че в района на пожара духа много силен вятър и огънят се движи по посока към българската граница.

Горят дървета в гъста гора във високата част. Властите отново извършват евакуация на населението и изпращат предупреждения по мобилните телефони.

Българските пожарникари, които помагат на грцките си колеги на място, казаха, че с трактори се прави противопожарен ров и няма да допуснат стихията да премине на българска територия. В Комотини се намира български екип от пожарникари и водоносни коли.

Северна Гърция е обхваната от огнена стихия

Цяла Северна Гърция е покрита от облаци дим и прах и хората носят маски навън. Много къщи, коли и производствени цехове на фирми изгоряха. Загинаха мигранти, унищожени са хиляди животни.

Огънят засегна и стария и известен манастир "Св. преподобни Лука" в Стирио, префектура Беотия. Местните жители спасиха иконите.

Хиляди животни загинаха при пожарите в Гърция Сн. ЕПА/БГНЕС

Монасите от манастира "Св. преподобни Лука" са били евакуирани навреме. Към момента както от земята, така и от въздуха противопожарните сили все още се борят със стихията там, която е тръгнала от горски площи по-рано в сряда.

Това е само един от многото пожари, които продължават да бушуват в страната този сезон.

В сряда по обяд започна и друг пожар край Вайа - отново в Беотия, където пожарникари са спасили мъж заедно със шестнадесетгодишния му син, блокирани от пламъците.

От вчера службите се борят и с мащабен пожар в горския природен парк Парнита в столичния район на Атика. Летателните средства за гасене са пристигнали за броени минути на локацията.

В сряда голям горски пожар се доближи опасно до болница в Александруполис и властите евакуираха пациентите Сн. ЕПА/БГНЕС

Въпреки това в подножието на най-високата планина на Атика (Парнита) повече от десет къщи в различни селища са били обхванати от пламъците. Понастоящем от въздух на място работят девет хеликоптера и осем самолета.

В префектура Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1200 кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища, написа в електронното си издание телевизия "Скай".

В префектура Фтиотида, над Беотия в Централна Гърция, са изгорели 5000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Така са загинали повече от 500 животни.

Телевизия "Скай" публикува и снимки на гръцкия метеорологичен сайт meteo.gr, в които се вижда как гъст дим над Гърция е стигнал до островите Малта и Сицилия.

Нарисувано гръцко знаме в района на Макри на фона на големия горския пожар около Александруполис Сн. ЕПА/БГНЕС

Гражданска защита оценява и днешния ден като рисков за нови пожари.

Гръцката прокуратура разследва дали има организиран план за палежи в страната.

mediapool.bg