Кламер БГ - Новини: Пожар горя в Covid отделението на русенска болница

Пожар горя в Covid отделението на русенска болница

Коронавирус

|
Ср, 13 Окт 2021г. 11:17ч.
Пожар горя в Covid отделението на русенска болница

Пожар горя в Covid отделението на русенска болница

Пожар горя в Covid отделението на Университетската болница "Медика" в Русе. Огънят е предизвикан от пациентка в отделението. Пострадали няма, но пламъците са унищожили леглата и част от оборудването в интензивния сектор.

Докато лекарите в Covid отделението се борят за живота на 60 пациенти с коронавирус , 71-годишна жена на двойна кислородна терапия, сваля маската си, за да търси със запалка паднал предмет под леглото.

Огънят пламва на мига в 4 ч сутринта. Без да губи самообладание, пациентка от съседното легло, е задействала алармата за връзка с персонала.

"Веднага реагирахме, взехме пожарогасителите, които бяха на разположение в отделението и с двете дежурни сестри и двете санитарки успяхме да потушим пожара, като своевременно извадихме болните. Те са в стабилно състояние, едната леко се влоши, разбира се всички, обясни пред БНТ д-р Станислав Павлов – кардиолог в болницата.

Огънят е стопил леглата, стените и таванът в помещението са опушени.

"Най-важно е, че няма човешки жертви. Последствията са по-скоро технически, каза Алис Муртезова, административен директор на УМБАЛ – "Медика".

За да се избегнат подобни инциденти, в здравното заведение от днес се забранява внасянето на запалки и кибрити.

Според медици, явно пациентите не знаят, че кислородът, колкото е животоспасяващ, толкова е и опасен, защото поддържа огъня и е можело да стане нещо по-страшно.

Тази нощ в Covid отделението на болницата са починали четирима пациенти с коронавирус.

mediapool.bg