Кламер БГ - Новини: Пожар в Русия отне живота на един човек и изпепели десетки домове

Пожар в Русия отне живота на един човек и изпепели десетки домове

Свят

|
Ср, 26 Апр 2023г. 12:52ч.
Пожар в Русия отне живота на един човек и изпепели десетки домове

Пожар в Русия отне живота на един човек и изпепели десетки домове

Най-малко един човек загина и стотици останаха без домове, след като пожар избухна в руската Свердловска област в планината Урал, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на извънредните ситуации.

Във видеозапис в социалните мрежи се вижда как пламъците поглъщат дървета и къщи, докато талази от дим се стелят над село Сосва, намиращо се на около 1400 километра източно от Москва. Във видеото се виждат десетки традиционни руски дървени къщи, които горят, както и пламнали вагони на влак, превозващ дървесина.

Причината за пожара е неизвестна, но следователите започнаха разследване за престъпна небрежност и причиняване на смърт поради нея.

Стотици пожарникари се бориха през нощта, за да потушат огъня. Ситуацията се усложнява от сухия терен и от силния вятър, каза аварийно-спасителната служба. Според руски медии стотици хора са изгубили домовете си.

"Тук всичко е изгоряло - вече няма къщи - всичко гори", каза мъж, докато обикаля из останките в едно от селата.

Министерството на извънредните ситуации в Свердловска област каза, че пожарникарите са успели да спасят над 1200 жилищни сгради в селищата Тайожни и Сосва и над 380 души са се включили в борбата с огъня.

Властите в Екатеринбург, административния център на Свердловска област, ще организират дарителска кампания за пострадалите от пожара в Сосва, където огънят изпепели около 110 сгради и постройки, от които 108 - жилищни, предаде ТАСС.

mediapool.bg