Кламер БГ - Новини: Подсъдимият за руски шпионаж Николай Малинов се е срещнал с Лавров

Подсъдимият за руски шпионаж Николай Малинов се е срещнал с Лавров

България

|
Пон, 24 Окт 2022г. 15:37ч.
Подсъдимият за руски шпионаж Николай Малинов се е срещнал с Лавров

снимка БГНЕС

Подсъдимият за шпионаж в полза на руснаци лидер на партия "Русофили за възраждане на Отечеството" Николай Малинов се е срещнал в Москва с руския външен министър Сергей Лавров на 21 октомври, съобщи "Сега". Информацията е качена на сайта на движение "Русофили".

Според съобщението на "Русофили" за срещата на Малинов с Лавров, разговорът им е бил продължение на този от септември.

"Основната тема на разговора бяха възможностите на русофилските организации да съдействат за изграждането на пълноценен и позитивен образ на Русия; да помагат за утвърждаването на историческата памет в подкрепа на позитивни отношения между българския и руския народи; да се включват активно в диалога с неправителствени и политически организации в рамките на възможната и необходима "народна дипломация", гласи съобщението на русофилската организация.

Според Лавров "неправителствените организации по света с позитивно отношение към Русия могат да направят много по посока на утвърждаването на многополюсния свят, чиято основа, философия и цел е добронамереното и конструктивно сътрудничество между народите".

Преди две години, в самото начало на делото за шпионаж, Малинов бе пуснат от българския съд да пътува до Москва, за да се види лично с Путин, който го награди с орден. Тогава Кремъл официално предупреди българските власти да не закачат Малинов, който вече е носител на руско държавно отличие.

Делото срещу Малинов доведе до сериозни сътресения в съдебната система. Съдия Андон Миталов, разрешил пътуването, бе санкциониран от САЩ за проява на значима корупция.

Малинов е обвинен за това, че се е поставил в услуга на две руски организации. Той бе арестуван на 9 септември 2019 г. След това разследващите показаха негова докладна записка, в която се обяснява как Русия може да придобие влияние у нас чрез закупуването на ключови компании ("Виваком") и трябва да бъдат създадени проруска партия и медийни канали за разпространение на послания.

Прокуратурата твърди, че той е имал за цел да събира и секретна информация, за да я предава на руската страна. Малинов отрича и казва, че никога не е имал достъп до такива данни, за да може да ги издаде.

Двамата руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка, са посочени като Леонид Решетников и Константин Малофеев. На тези руснаци е забранено да влизат в България в следващите 10 години.

Николай Малинов е споделял, че докато бил в Русия, за да бъде награден от Путин, се е срещнал с генерал Леонид Решетников. Посетил го във вилата му, двамата дори отишли на баня и яли украинска сланина. Шефът на движение "Русофили" е използвал тогавашната си визита в Москва, за да се види и с Константин Малофеев, за когото прокуратурата твърди, че е имал планове да финансира проектите на Малинов в страната.

mediapool.bg