Кламер БГ - Новини: Повечето македонци виждат “българизация“ на страната им

Повечето македонци виждат “българизация“ на страната им

Свят

|
Пон, 15 Май 2023г. 16:14ч.
Повечето македонци виждат “българизация“ на страната им

Сн. БГНЕС, архив

Мнозинството от гражданите на Република Северна Македония са против преговорната рамка, която правителството договори с Европейския съюз, и смятат, че тя поставя страната в подчинено положение и въвежда "българизация".

Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Институт за политически изследвания в Скопие, по поръчка на предаването "Детектор".

Според резултатите от него 55.7 процента от гражданите са против преговорната рамка, подкрепят я 28.1 процента.

С договорената рамка Северна Македония получи възможност да започне преговори за членство в ЕС, но за да стартират реално, страната трябва да изпълни поставените от България изисквания, най-важното от което е вписването на българите в конституцията й.

Към момента най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ е срещу промени в основния закон, за които е необходимо мнозинство от две трети.

Въпреки това управляващите в Скопие твърдят, че до ноември промените могат да минат през парламента.

Според проучването най-голямо притеснение от това, че записаното в преговорната рамка води до "българизация" на Северна Македония изразяват най-възрастните граждани, тези над 60 години (60.3%), докато при респондентите между 18 и 29 г. процентът е 42.5.

Любопитен е и резултатът в отговор на въпроса дали по отношение на съдържанието на преговорната рамка има дезинформация.

Почти половината от анкетираните 48.4 процента смятат, че дезинформацията по този въпрос е голяма, на обратното мнение са 26.9 процента.

Етническият анализ на отговорите "за" и "против" преговорната рамка също показва интересни резултати, докато 70 процента от определящите се като македонци са против преговорната рамка, 75 процента от албанците я подкрепят.

Участвалите в допитването са разделени и по отношение на твърденията на опозицията, че е възможно предоговаряне на преговорната рамка: 37.1 процента от тях смятат, че това е възможно, а 36.4 процента мислят обратното.

mediapool.bg