Кламер БГ - Новини: Повечето избиратели на Хекимян са гласували за Григорова

Повечето избиратели на Хекимян са гласували за Григорова

България

|
Нед, 05 Ноем 2023г. 21:24ч.
Повечето избиратели на Хекимян са гласували за Григорова

Кандидат-кметът на ГЕРБ в София Антон Хекимян и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Повечето избиратели, които на първия тур за кмет на София са гласували за претендента на ГЕРБ Антон Хекимян, на балотажа са дали своя вот за кандидата на БСП, комунистите и русофилите Ваня Григорова, според проучване на "Алфа рисърч". Без никаква изненада, Григорова е получила гласове и от "Възраждане", и "Има такъв народ", но пък изненадващо - и от избирателите на Вили Лилков и КОД, претендиращи да са най-антикомунистическите играчи на местните избори.

Според данните 46 на сто от гласувалите за Хекимян, на балотажа са дали гласа си за Ваня Григорова, а 38% са подкрепили Терзиев.

Цели 16% от избирателите на Хекимян са отишли до урните на балотажа само за да гласуват с "Не подкрепям никого".

Любопитен момент е, че огромна част от предпочелите синдикалистката са направили това единствено заради нейната личност, докато при Терзиев немалка част от вота е и заради партиите, които са го издигнали, а не само заради личността му, според допитванията на "Галъп интереншънъл болкан".

Явно при избирателите на Хекимян е подействало правилото "първо по време, първо по въздействие", коментира социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова пред БНТ в неделя, имайки предвид първите послания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на Хекимян в подкрепа на Ваня Григорова. Изявленията им бяха направени на 31 октомври, след като два по-рано Хекимян остана трети в София и не се класира за балотажа.

В петък вечер, в последния възможен момент, и Хекимян, и Борисов все пак дадоха уклончива подкрепа за кандидата на партньорите на ГЕРБ в правителството "Продължаваме промяната-Демократична България" Васил Терзиев. Борисов изрично подчерта, че тази подкрепа "не му идва отвътре", както и че се бил пошегувал за подкрепата за Ваня Григорова.

В деня на балотажа Борисов реши да не бърза да излиза да гласува и по този начин евентуално да потвърди посланието към привържениците си. Лидерът на ГЕРБ гласува в 17 ч., казвайки, че прави това с неудоволствие и нарече Терзиев "неблагодарник".

Явно вотът на подкрепилите Хекимян на първия тур е наказателен срещу партньорите в управлението, защото са загубили от него, коментира Димитрова.

Електоратът на "Има такъв народ" също е подкрепил Ваня Григорова, сочат данните на "Алфа Рисърч". 55 на сто от отишлите до урните днес са подкрепили кандидатката на левицата и редица комунистически партии, 25 процента са гласували за Терзиев, а цели 20 на сто са пуснали бюлетина "не подкрепям никого".

"Това е типично протестен вот за партия като ИТН", коментира Боряна Димитрова.

Според данните на "Алфа Рисърч" 55 на сто от избирателите на "Възраждане", гласували на първия тур, не са отишли сега да гласуват. От останалите 84 на сто, без никаква изненада, са подкрепили Григорова. 9 на сто са били за Васил Терзиев, а 7 процента не са подкрепирли никого.

Синдикалистката всъщност е събрала протестен вот от няколко равнища, но тъй като става въпрос за привърженици на кандидати, получили малко гласове на първия тур, това не й носи много бюлетини, коментира Боряна Димитрова.

Кънчо Стойчев пък отбеляза, че Григорова е разбила партийния вот.

Малко са били и избирателите, подкрепили Вили Лилков миналата неделя, които са участвали във втория тур. Повечето от онези, които обаче са отишли до урните, са подкрепили Терзиев – 66 на сто, а за Ваня Григорова са дали гласа си 25 процента. И тук има протестен вот с 9 на сто неподкрепили никого, но той е много по-малък от очакваното, предив призива на КОД да се пусне точно тази опция в знак на недоволство и от двете кандидатури.

Интересно е, че заради личността на Ваня Григорова са гласували 71.7 на сто от подкрепилите я, 8.6 процента са столири това заради партиите заради нея, а 19.7% - и заради двете, според данни на "Галъп интернешънъл болкан".

При Васил Терзиев личността му е била водеща за 46 на сто от онези, които са го предпочели. Заради партиите са го избрали 17.3 процента, а и заради двете – 36.1 процента.

mediapool.bg