Кламер БГ - Новини: Повече хора може да имат имунитет към Covid-19 отколкото тестовете за антитела показват

Повече хора може да имат имунитет към Covid-19 отколкото тестовете за антитела показват

Коронавирус

|
Четв, 02 Юли 2020г. 13:40ч.
Повече хора може да имат имунитет към Covid-19 отколкото тестовете за антитела показват

Много повече хора може да имат имунитет към новия коронавирус отколкото показват тестовете за антитела. Хората с отрицателни тестове за антитела също може да имат имунитет, показва ново проучване на Каролинския медицински институт в Швеция, цитирано от BBC.

На всеки тестван положително за антитела са били открити още двама, които имат специфични Т-клетки, които идентифицират и унищожават заразените клетки.

Това се наблюдава дори при леките или безсимптомни случаи на Covid-19.

Все още обаче не е ясно дали това просто защитава човек или спира предаването на инфекцията на други хора.

Изследователи от

Каролинския медицински институт в Швеция са тествали 200 души както за антитела, така и за Т-клетки. Някои от тях са донори на кръв, докато други са били проследявани като част от групата на първите заразени в Швеция, основно връщащи се от засегнати райони като Северна Италия.

Това може да означава, че по-широка група има някакво ниво на имунитет към Covid-19, отколкото показват тестовете за антитела. Вероятно тези хора са развили имунен отговор с антитела, но или те са избледнели или не могат да бъдат засечени при текущите тестове. И тези хора би трябвало да са защитени, ако бъдат изложени на вируса отново.

Проф. Дани Алтман от Импириъл колидж, Лондон, определи изследването като "силно, впечатляващо и задълбочено" и заяви, че то допълва нарастващия брой доказателства, че само тестването на антитела подценява имунитета.

Колективен имунитет

Това не е задължително да ни доближи до колективния имунитет, според доц. Маркъс Бъгърт, един от авторите на изследването.

Нужни са повече анализи, за ​​да се разбере дали тези Т-клетки осигуряват "стерилизиращ имунитет", което означава, че те напълно блокират вируса, или дали могат да предпазят човек от разболяване, но не и да попречат за предаване на вируса.

Голяма част от дискусиите около имунитета на Covid-19 бяха съсредоточени върху антитела - протеини с форма на Y, които действат като "ракети, стрелящи по цел", обяснява проф. Бъгърт.

Те се свързват с вируса, преди той да навлезе в клетките и да го неутрализират.

Ако антителата не успеят да неутрализират вируса, той може да влезе в клетките на човек и да ги превърне във фабрики за производство на вируси.

Т-клетките, от друга страна, се насочват към вече заразени клетки и ги унищожават напълно, спирайки разпространението в други здрави клетки.

Подобно на антителата, Т-клетките са част от нашата имунна система, която има памет. След като разпознае определен вирус, тя може бързо да се насочи към заразените с него клетки и да ги убие.

В Обединеното кралство се пробва лекарство, наречено интерлевкин 7, което повишава производството на Т-клетки, за да се види дали може да помогне за възстановяването на пациентите.

Срив на Т-клетките

Изследователи от института "Франсис Крик", Кралския колеж в Лондон и болниците "Гай" и "Сейнт Томас" са забелязали, че при 60 тежко болни пациенти се е появил срив в броя на Т-клетките.

Това не се наблюдава при проучването в Каролинския институт, при което се установява, че колкото по-тежко е състоянието на болния, толкова по-високо е нивото на антителата и Т-клетките, които произвежда.

Екипът заяви, че са необходими още изследвания.

Въпреки че това е най-голямото изследване на Т-клетки досега, то все още включва сравнително малка група пациенти.

Т-клетките са много сложни и много по-трудни за идентифициране от антителата, което изисква специализирани лаборатории и малки партиди проби да бъдат тествани на ръка в продължение на дни.

Това означава, че масовото тестване за Т-клетки в момента не е много вероятна перспектива.

mediapool.bg