Кламер БГ - Новини: Повече от 5200 американски военни ще бъдат разположени на мексиканската граница

Повече от 5200 американски военни ще бъдат разположени на мексиканската граница

Свят

|
Вт, 30 Окт 2018г. 10:00ч.
Повече от 5200 американски военни ще бъдат разположени на мексиканската граница

Американската армия ще разположи повече от 5200 военнослужещи на границата с Мексико, включително въоръжени войници, съобщи Ройтерс, като цитира високопоставен представител на Пентагона.

Мисля, че президентът даде ясно да се разбере, че сигурността на границата е национална сигурност, заяви началникът на Северното командване на САЩ ген. Терънс О'Шонеси на пресконференция във Вашингтон.

Решението идва, след като властите в Мексико не успяха да спрат каравана с няколко хиляди мигранти от Централна Америка, които се насочват към границата със Съединените щати.

Президентът Доналд Тръмп предупреди, че ще разгърне армия от близо 2100 служители на Националната гвардия, която да подсили южната американска граница.

Пентагонът посочи, че възнамерява да "втвърди" границата и че вече са на път 800 войници.

Останалата част от контингента, разкри О'Шонеси, е планирано да заеме позиции до края на седмицата.

Той подчерта, че Тексас, Аризона и Калифорния ще получат най-голяма тежест в операция "Предан патриот".

В интервю за Fox News президентът Доналд Тръмп предупреди, че керваните мигранти, които се опитват да преминат през Мексико в САЩ, само си "губят време, тъй като те няма да навлязат на американска територия".

"Ние няма да ги пуснем в тази страна", подчерта той.

Запитан в същото интервю, кой би желал да се изправи срещу него по време на президентските избори през 2020-а година, Тръмп заяви, че "харесва" всички бъдещи кандидати на Демократическата партия.

"На този етап ми харесват всички, не виждам никого, срещу когото не бих желал да се изправя в предизборната битка", посочи той.

Доналд Тръмп добави, че администрацията му вероятно ще отговори на въпросите на специалния разследващ прокурор Робърт Мюлер. "Нелепо е, че трябва да направя всичко това, тъй като не съм направил нищо, но да, вероятно ще направим нещо и да, ще отговорим на въпросите", посочи той пред Fox News.

mediapool.bg