Кламер БГ - Новини: Повече българи ще могат да се възползват от програмата "Фулбрайт"

Повече българи ще могат да се възползват от програмата "Фулбрайт"

България

|
Ср, 01 Септ 2021г. 14:26ч.
Повече българи ще могат да се възползват от програмата "Фулбрайт"

Атанас Пеканов

Правителството одобри в сряда от 2022 г. да се увеличават парите за стипендии в партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". Това ще даде възможност на повече българи да се възползват от тази престижна световна програма, съобщиха от кабинета на вицепремиера Атанас Пеканов.

"Решението е още по-важно за мен, защото се случва точно 2 години след деня, в който аз започнах изследователския си престой по програмата в Харвард, където, в изключително конкурентна среда, имах възможността да се уча от водещи икономисти и настоящи и бъдещи Нобелови лауреати. Гордея се с това, което научих, и смятам, че то успя да ме направи по-добър експерт в сферата на макроикономиката. Искам повече българи да имат такава възможност да се развиват в тяхната сфера", заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

"Увеличението на средствата за стипендии е и мой приоритет от началото на мандата ми, когато започнахме активен диалог с Комисията "Фулбрайт". В следващите дни ще обсъдим възможностите за увеличаване на финансирането за стипендии и от американска страна. Една от личните ми цели е да покажем на младите българи, че имат подкрепата и шанса да разгърнат пълния си потенциал, а именно това е пътят България да настигне по благоденствие всички в Европейския съюз", добави вицепремиерът.

mediapool.bg