Кламер БГ - Новини: Повдигнато е обвинение срещу Мохамед Абрини, заподозрян за атентатите в Париж

Повдигнато е обвинение срещу Мохамед Абрини, заподозрян за атентатите в Париж

Европа

|
Пон, 30 Ян 2017г. 17:27ч.
Повдигнато е обвинение срещу Мохамед Абрини, заподозрян за атентатите в Париж

Френски съд повдигна обвинение срещу Мохамед Абрини, ключов заподозрян за атентатите в Париж и Брюксел, във връзка със серията нападения във френската столица на 13 ноември 2015 г., съобщиха адвокатите му, цитирани от Франс прес.

Абрини беше задържан в Белгия на 9 април. Срещу него беше повдигнато обвинение за престъпления, свързани с тероризма. Той пристигна в съда под охраната на френски специални сили. Съдията, ръководил разследването, не му е задал никакви въпроси, съобщиха Еманюел Пиера и Станисла Ешкенази, адвокати на обвиняемия.

Абрини е един от основните заподозрени за атентатите на 13 ноември 2015 г., при които загинаха 130 души. Той е заснет от камери за видеонаблюдение да управлява колата, която трябвало да отведе атентаторите самоубийци до "Стад дьо Франс". Абрини е заснет и в компанията на Салах Абдеслам, единственият оцелял от парижките атентатори.

Абрини се укриваше в продължение на няколко месеца. След ареста той беше разпознат и като "мъжа с шапката", забелязан на снимките от видеонаблюдението на летището в Брюксел на 22 март миналата година, да придружава двама джихадисти секунди преди те да извършат самоубийствения атентат. При нападението в метрото и на летището на Брюксел загинаха 32 души.

Адвокатите му протестираха против факта, че той е обвиняван за атентатите в Париж както във Франция, така и в Белгия. Брюксел също започна процедура срещу него. В правови държави като Франция и Белгия е недопустимо който и да е да бъде съден два пъти за едно и също деяние, припомниха те, заявявайки, че това създава сериозни процедурни проблеми.

mediapool.bg