Кламер БГ - Новини: Побоят над Слави Ангелов бил поръчан отвън опит за дестабилизация на държавата

Побоят над Слави Ангелов бил поръчан отвън опит за дестабилизация на държавата

България

|
Пет, 24 Апр 2020г. 12:52ч.
Побоят над Слави Ангелов бил поръчан отвън опит за дестабилизация на държавата

Нападението срещу журналиста Слави Ангелов е опит за дестабилизация на държавата, поръчан от чужбина, обяви главният прокурор Иван Гешев. Главният редактор на "168 часа" бе пребит на 17 март близо до дома си в София. Според разследващите мотивът е неговата журналистическа работа. Макар да заяви, че имат данни за поръчителя, Гешев не спомена името му и обясни, че разкриването би било много трудно.

Обвиняеми са трима души. Те са привлечени към отговорност за участие в престъпна група, за нанасяне на телесни повреди на Ангелов и за държане на наркотици. Общо осем души бяха арестувани при акция в четвртък. Те бяха задържани на адрес на ул. "Черковна" в София.

Укрива се в чужбина

"Основната версия е, че това е свързано с работата на колегата ви и е резултат от действията на лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са на наказателно преследване и се намират извън границите на страната, в момента се укриват по други досъдебни производства", обясни главният прокурор.

След това допълни, че никъде по света подобни поръчки не се дават директно от поръчителя на изпълнителя. Между тях обикновено има "дълга верига от посредници" и често поръчителят не знае кой е физическият изпълнител и обратното. Според Гешев МВР и прокуратурата продължават да работят за разкриването им, но за да бъдат обявени имена, трябва да има достатъчно годни доказателства.

Още на десетия ден знаехме кои са

Разследващите са знаели кои са извършителите на престъплението още на десетия ден след нападението, но са имали нужда от повече време, обясни още Гешев. Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов по него е работил екип от полицаи, които са прегледали множество записи от охранителни и са използвали свои сътрудници, за да стигнат до заподзрените.

"Малко е да кажа какво чуствам в момента, защото знам на какво бяха подложени екипите – тези момчета и момичета, които бяха натоварени да разследват това престъпление и оперативните работници, и разследващите полицаи. Колко обикаляне беше по улиците на София, преглеждане на видеозаписи, срещи със сътрудници, хилядите, хилядите оперативно-издирвателни мероприятия, но радвам се, че всичко приключи с успех", заяви Иванов. Според него акцията по задържането на заподозрените в четвъртък е била успешна и са намерени доказателства за подозренията на полицията.

Всеки престъпник може да е фен

И Гешев, и Иванов отказаха да потвърдят слуховете, че тримата арестувани са част от фенска фракция на футболния клуб "Левски". Главният секретар обясни, че чул мисъл, която много му харесала: "Всеки престъпник може да е фен, но не всеки фен е престъпник".

"На този етап сме сигурни, че това са извършителите, поне така смятаме, съдът има крайната дума", каза Иванов и призова да не се хвърля клеймо върху клуб или агитка.

Оръдия на труда

По делото има изготвени ДНК-експертизи, каза Гешев, но не даде повече подробности, защото не било работа на прокуратурата да обучава престъпниците какво да правят и какво не. Главният прокурор обаче спомена, че у един от арестуваните е намерена книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер.

"Беше намерена книгата "Моята борба" на Хитлер, знаме със свастики, много чукове, палки, телескопични палки, белезници и какви още не, да ги наречем оръдия на труда", каза Гешев.

mediapool.bg