Кламер БГ - Новини: По нареждане на Борисов МВнР реже привилегиите на почетните консули у нас

По нареждане на Борисов МВнР реже привилегиите на почетните консули у нас

България

|
Пет, 11 Март 2016г. 16:45ч.
По нареждане на Борисов МВнР реже привилегиите на почетните консули у нас

Министерството на външните работи (МВнР) ще предложи промени в наредби, с които ще бъдат орязани някои привилегии на почетните консули у нас. Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

Пръв темата повдига премиерът Бойко Борисов, който се обръща към външния министър: “Министър Митов, научавам напоследък за действия на почетни консули на други държави у нас, които по никакъв начин не отговарят на статута им. Каква е позицията на външно министерство, прави ли се нещо?”.

“Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не", коментира премиерът.

Почетните консули на чужди държави в България са 63-ма, като повечето от тях са български граждани. Те се назначават с решение на Министерския съвет по предложение на съответната страна и се ползват с ограничени привилегии – получават служебна карта от Външно министерство и дипломатически червени табели от КАТ.

“Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено. Така че Министерство на вътрешните работи и Министерството на външните работи да свършат тази работа, а госпожа Захариева да види правната норма”, заръчва Борисов на министрите.

Външният министър Даниел Митов информира от своя страна, че в Министерството на външните работи вече е създадена работна група, която до няколко дни ще предложи изменения в правоммощията на почетните консули.

“Уважаеми г-н премиер, колеги, във връзка с поставени и от други министри проблеми, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, акредитирани в България, бих искал да припомня, че основните параметри на техния статут се определят от разпоредбите на Виенската конвенция за консулските отношения. В конкретния случай на нашата страна привилегиите и имунитетите на почетните консули са уредени в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства. Всички тези нормативни актове се нуждаят от изменения, за да бъде предотвратено повторение на практиката, станала повод за поставянето на въпроса от други министри”, казва Митов.

Сред по-известните почетни консули са банкерката Цветелина Бориславова, която от години представлява Исландия у нас, и бизнесменът Иво Прокопиев, който е почетен консул на Канада.

Саша Безуханов е почетен консул на Люксембург, а Борислав Дионисиев на Малдивите.

Пи ар експертът Максим Бехар представлява Сейшелите, а бизнесменът и функционер на БСП Георги Гергов - Русия.

Ректорът на библиотекарския ВУЗ Стоян Денчев е бивш почетен консул на Оман, а покойният бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата на Бразилия.

mediapool.bg