Кламер БГ - Новини: По 2 г. затвор за две журналистки, отразявали протестите в Беларус

По 2 г. затвор за две журналистки, отразявали протестите в Беларус

Свят

|
Четв, 18 Фев 2021г. 11:38ч.
По 2 г. затвор за две журналистки, отразявали протестите в Беларус

Две беларуски журналистки, отразявали протестното движение в Беларус миналата година, бяха осъдени на по две години затвор, предаде Франс прес, като се позова на техния работодател - телевизия Белсат.

Дария Чулцова и Катерина Бахвалова, кореспондентки на базираната в Полша медия, бяха арестувани на 15 ноември миналата година в апартамент в Минск, откъдето предавали пряко насилственото разпръскване на демонстранти, събрали се да изразят недоволството си от смъртта на Роман Бодаренко, убит няколко дни по-рано.

"Показах тези събития по телевизията и ме вкарват в затвора по тази причина, като изфабрикуват обвинения", заяви снощи Бахвалова, преди съдът, разглеждащ делото, да постанови присъдата си днес.

Беларуската прокуратура повдигна обвинение на двете журналистки, че с репортажа си са подбудили населението към незаконни демонстрации, което е "сериозно посегателство срещу обществения ред".

Двете журналистки, съответно на 23 и 27 години, отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са жертва на репресиите срещу протестното движение в Беларус, което започна през август миналата година след преизбирането на Александър Лукашенко за пореден мандат като президент.

mediapool.bg