Кламер БГ - Новини: За възстановяване на изгорелите тази година в Сибир гори ще е нужно столетие

За възстановяване на изгорелите тази година в Сибир гори ще е нужно столетие

Свят

|
Вт, 13 Авг 2019г. 13:45ч.
За възстановяване на изгорелите тази година в Сибир гори ще е нужно столетие

Еколозите заявяват, че 2019 г. може да отбележи десетгодишен рекорд по площ на природните пожари в Руската федераци. От януари насам огънят е съсипал вече 14,9 милиона хектара. За възстановяване на изгорелите гори ще е необходимо цяло столетие, пише руският всекидневник "Комерсант".

Регионалните власти уверяват, че държат ситуацията под контрол, но десетки селища все още са в зоната на задимяване, вестникът.

Горските пожари в Сибир и Далечния изток едва ли ще бъдат ликвидирани до края на лятото, преди да започнат сезонните дъждове, смята Григорий Куксин, експерт по екология към руския президентски съвет по човешките права.

В същото време ресорната федерална служба "Авиалесохрана", цитирана от "Известия", съобщава, че площта на горските пожари в Русия започва да намалява.

През изтеклото денонощие площта на пожарите се е свила с 6 на сто и в момента е 266 400 хектара, посочва ведомството. Според негово съобщение вчера в Русия са били активни 202 горски пожара, дейно гасени от огнеборците в Сибир - главно в Иркутска област и Красноярския край.

В борбата с горските пожари участват близо 3900 души с 472 единици техника и 27 летателни апарата, а още 43 въздухоплавателни средства се използват за мониторинг на обстановката. На места работи и парашутен десант.

Гасенето на пожари в труднодостъпни и отдалечени региони обаче е спряно, тъй като те не заплашват стопански обекти и населени места, а разходите за борба с тях надхвърлят прогнозните щети, уточнява вестникът.

На територията, обхваната от пожари, е обявена извънредна ситуация. На 8 август премиерът Дмитрий Медведев заяви, че за гасенето им ще бъдат отпуснати 6 милиарда рубли от резерва на кабинета, допълва "Известия".

mediapool.bg